Home  /  Boli   /  În viitorul apropiat testele de sânge ar putea fi înlocuite cu cele de salivă

În viitorul apropiat testele de sânge ar putea fi înlocuite cu cele de salivă

Dacă până acum testele de sânge erau vitale pentru identificarea cancerului, maladiilor cardiovasculare şi a altor afecţiuni cronice, se pare că acestea pot fi înlocuite cu cele de salivă, care sunt mult mai uşor de realizat.

Oamenii de ştiinţă, de la cinci universităţi, au identificat peste 1.100 de proteine diferite din salivă şi au început să facă o hartă completă a acestora. În timp ce genele codează instrucţiuni, proteinele le execută pentru a asigura funcţionarea celulară.

Practic, realizarea hărţii proteinelor din salivă ar putea sta la baza unor noi teste, mai simple, mai practice şi mai ieftine decât analizele sangvine, spun cercetătorii.

În salivă se găsesc peste o treime dintre proteinele prezente şi în sânge, iar majoritatea acestora fac parte din sistemul central care alertează corpul de prezenţa anumitor maladii, fiind un bun instrument de diagnosticare a unor boli precum: Parkinson, Alzheimer, Huntington  cancer mamar, colorectal, pancreas, diabet de tipurile I şi II.

Cercetătorii au prelevat mostre de la 23 de persoane sănătoase, aparţinând mai multor grupuri etnice, în speranţa că vor definitiva harta proteinelor din saliva. Aceştia au utilizat tehnica spectometriei, care permite identificarea fiecărei proteine în funcţie, mai ales, de masa acesteia.

De asemenea, cercetările anterioare au scos la iveală faptul că studiind proteinele din salivă se pot detecta cancere ale cavităţii bucale şi infecţia cu virusul HIV. Şi mai interesant este faptul că aceste proteine pot vindeca plăgi ale cavităţii bucale, pot dezvolta simţul gustului, amplifica vocea şi distruge virusuri şi bacterii.