În viitor diabeticii nu vor mai fi nevoiţi să-şi facă injecţiile cu insulină
În urma unor studii îndelungate, endocrinologii au dezvoltat un pancreas artificial capabil să secrete insulină în mod automat, cu o precizie individualizată, constituind o realizare fără precedent.
Pancreasul artificial, care este încă în stadiul de dezvoltare, are inclus un dispozitiv care calculează nivelul de zahăr din sânge, o pompă de insulină automată, un set de dispozitive de activitate care se ataşează pe corp şi o unitate centrală de procesare.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că diabeticii care au avut o activitate fizică normală după ce au terminat de mâncat, aveau un nivel de zahăr în sânge apropiat de cel al persoanelor cu un pancreas pe deplin funcţional. Cei care au rămas sedentari după masă, aveau un nivel al glucozei ridicat. De asemenea s-a descoperit că nivelul glucozei din sânge scade mai rapid dimineaţa şi nu în jurul orei cinei, în cazul adulţilor sănătoşi, sugerând un model diurn al acţiunii insulinei naturale.
Specialiştii plănuiesc să includă unele dintre aceste constatări pentru proiectarea pancreasului artificial. Acesta va monitoriza nivelul de glucoză din organism şi va reacţiona adecvat, imitând funcţionarea unui pancreas normal.