Home  /  Boli   /  Unele medicamente pentru nou-născuţi conţin aditivi extrem de nocivi

Unele medicamente pentru nou-născuţi conţin aditivi extrem de nocivi

Sănătatea copiilor noştri este extrem de importantă. Este ideal ca aceştia să nu fie bolnavicioşi şi să crească cât mai natural posibil. Problemele apar atunci când suntem nevoiţi să le administrăm medicamente pentru a scăpa de anumite afecţiuni.

Un studiu realizat recent de către oamenii de ştiinţă a scos la iveală faptul că aproximativ 66% dintre nou-născuţii din Europa care au primit o serie de medicamente comune au fost expuşi la acţiunea unor aditivi potenţial periculoşi.

Cercetarea nu a analizat dacă bebeluşii au avut efectiv de suferit de pe urma acelor medicamente, ci doar dacă ei au fost expuşi la anumiţi excipienţi – substanţe inactive incluse în multe produse – care au fost asociaţi cu apariţia unor efecte secundare toxice la nou-născuţii trataţi.

Mjoritatea ingredientelor potenţial dăunătoare din medicamente sunt esenţiale pentru stabilitatea şi siguranţa acestora. Spre exemplu, aceste substanţe fac medicamentul să se dizolve sau să oprească bacteriile să se dezvolte.

Specialiştii au observat câteva diferenţe regionale în privinţa numărului de bebeluşi care au fost expuşi la fiecare dintre cei opt excipienţi analizaţi, ceea ce sugerează faptul că anumite versiuni alternative ale acelor medicamente erau disponibile pe acele pieţe zonale.

Au fost analizate datele referitoare la administrarea de medicamente în 89 de unităţi de terapie intensivă neonatală din 21 de ţări europene, pentru o zi. Ei s-au concentrat pe excipienţii potenţial dăunători asociaţi cu o serie de efecte secundare negative, de la disfuncţii renale şi hepatice şi până la afecţiuni ale sistemului nervos central şi diaree.

Aditivii analizaţi au fost următorii: parabeni, polisorbat 80, propilen glicol, benzoaţi, zaharină, sorbitol, etanol şi clorură de benzalconiu. Dacă aceste substanţe sunt administrate în doze foarte mari, ele pot cauza afecţiuni grave, chiar fatale, însă medicamentele din tratamentele neonatale conţin de regulă doze mult mai mici.

În total, 726 de nou-născuţi au primit 2.199 de reţete pentru 562 de medicamente conţinând 246 de ingredienţi activi. Problema este ca bebeluşii născuţi prematur au avut nevoie de mai multe medicamente, ceea ce îi expune şi mai mult problemelor.

Doar 27% dintre medicamente conţineau unul dintre excipienţii avuţi în vedere de cercetători, însă medicamentele conţin numeroşi alţi excipienţi comuni, iar 456 dintre cei 726 de nou-născuţi au fost expuşi la cel puţin una dintre aceste substanţe.

Bebeluşii au fost expuşi cel mai adesea la parabeni, o clasă de conservanţi care se găsesc şi în produsele cosmetice. Mai puţin de 10% dintre bebeluşi au fost expuşi la sorbitol, etanol şi clorură de benzalconiu.

Autorii studiului afirmă că situaţia actuală din Europa este similară cu aceea din America de Nord, unde se găsesc aproximativ aceleaşi condiţii.

Call Now Button