Home  /  Boli   /  Toate tipurile de cancer vor putea fi detectate din timp cu ajutorul unui test de sânge

Toate tipurile de cancer vor putea fi detectate din timp cu ajutorul unui test de sânge

Cancerul este probabil cea mai de temut boală din zilele noastre. Milioane de oameni mor anual de această teribilă afecţiune. În România, spre exemplu, peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, anunţata Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Din păcate, oamenii află că suferă de cancer abia după apariţia simptomelor sau în urma unor teste precum mamogramele – semne care devin vizibile abia atunci când cancerul a crescut şi s-a dezvoltat atât de mult încât nu poate fi vindecat.

Datorită acestui fapt, oameni de ştiinţă s-au orientat asupra testelor de sânge pentru a detecta apariţia unor tumori incipiente.  Prin secvenţierea ADN-ul anormal pe care tumoarea îl eliberează în sângele unei persoane, cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de un test universal de sânge pentru detectarea cancerului.

Deocamdată , prin această  tehnică nu se pot detecta decât cancerele avansate, însă totul pare să fie o problemă de bani: pe măsură ce costurile secvenţierii scad, spun cercetătorii, testul va putea identifica şi tumorile în fază incipientă.

Efortul cercetătorilor face parte dintr-un nou val de studii care se apleacă asupra celulelor şi ADN-ului eliberate în sânge tumorile canceroase, folosind aceşti markeri pentru a urmări creşterea şi răspândirea tumorilor şi pentru a concepe tratamente personalizate. Testele ADN caută modificări cunoscute în genele cancerului pentru a deosebi ADN-ul canceros de ADN-ul normal.

Oamenii de ştiinţă susţin că indiferent de tipul de cancer, celulele tumorale prezintă cromozomi alteraţi (de exemplu, aceştia prezintă copii suplimentare ale unor gene). Acest lucru sugerează că un test care poate detecta anomaliile cromozomiale ar putea servi ca test general pentru identificare cancerului.

În timpul cercetării, specialiştii au izolat ADN-ul din mostrele de sânge oferite de 10 pacienţi cu forme avansate de cancer de colon şi de sân. Apoi, folosind cele mai noi metode de secvenţiere a ADN-ului, cercetători au descifrat întregul genom al ADN-ului. Acest lucru a arătat că toţi cei 10 pacienţi ce sufereau de cancer prezentau anomalii cromozomiale.  În schimb, atunci când testul a fost efectuat pe 10 persoane sănătoase, niciuna nu prezenta astfel de anomalii.

Prin această metodă se poate urmări tumoarea unui pacient, aflând astfel dacă aceasta răspunde la tratament şi dacă creşte la loc după intervenţia chirugicală. De asemenea, acest test ar putea fi folosit pentru a decide ce tip de medicament i se potriveşte unui pacient.

Call Now Button