Home  /  Boli   /  Schimbarea orei poate provoca probleme grave de sănătate

Schimbarea orei poate provoca probleme grave de sănătate

Specialiştii prezintă tot mai multe dovezi ale problemelor de sănătate provocate de trecerea de la ora de vară la cea de iarnă şi invers. Corpul uman nu ştie exact ce oră sau zi este, organismul fiind condus de către un ceas biologic sau circadian intern care este afectat de prezenţa sau absenţa luminii solare.

Practic, atunci când apare lumina solară, corpul primeşte o doză de hormoni care provoacă trezirea acestuia, iar atunci când se întunecă, organismul produce hormoni care îl calmează.

Cercetătorii susţin că atunci când ignorăm acest mecanism de bază şi ne forţăm corpul să funcţioneze conform orei locale, ne riscăm starea de sănătate.

Spre exemplu, oamenii de ştiinţă au constatat faptul că studenţii care trebuie să meargă la şcoală la 07:30  au o capacitate de funcţionare mult mai redusă decât cei care încep cursurile la 8:30, acest lucru fiind produs din cauza faptului că cei dintâi luptă cu ritmul lor circadian.

De asemenea, în cadrul unui alt studiu, s-a descoperit că persoanele cu o stare de sănătate precară tind să întâmpine mai multe dificultăţi atunci când realizează tranziţia către lumina zilei.

Oamenii de ştiinţă sugerează, astfel, că ar fi mult mai indicat ca toate ţările de pe glob să adopte un singur fus orar, pentru a evita problemele ce pot să apară din cauza acestui fapt.

Call Now Button