Home  /  Nutriţie   /  Leziuni ale pacienţilor diabetici

Leziuni ale pacienţilor diabetici

Din păcate diabetul a devenit o adevarată problemă de sănătate publică. Deoarece este o boală progresiv-evolutivă, diabetul zaharat conduce la apariţia complicaţiilor, determinate în principal de un control metabolic precar, dintre care, neuropatia şi microangiopatia, separat sau împreuna stau şi la baza modificărilor tegumentului diabeticului. In general cele mai multe leziuni sunt localizate la nivelul picioarelor,  de aceea ele fac parte din  categoria modificărilor care au dus, în timp, la apariţia termenului de „picior diabetic”. Aceste tipuri de leziuni, prin evoluţia lor, pot duce la amputaţii invalidante, care determină o gravă afectare a vieţii sociale şi profesionale a pacientului şi, uneori, în cazurile complicate cu sepsis sever, pot reprezenta o cauză de mortalitate. Se estimează că, în lume, la fiecare 30 de secunde se practică o amputaţie majora la un pacient diabetic.

Neuropatia periferică este una din complicaţiele diabetului zaharat, afectând aproape toti pacienţii după zece ani de evoluţie a bolii. De cele mai multe ori această complicaţie este ignorată de pacient, deoarece acesta nu percepe lipsa sensibilităţii ca fiind o problemă, neuropatia este diagnosticată de multe ori cu întârziere, de cele mai multe ori în stadiul de complicaţii. Singură sau împreună cu angiopatia diabetică, reprezintă factor precipitant al unor leziuni la nivelul piciorului pacientului diabetic, dintre care cele mai frecvente sunt explicate mai jos.

Ulcerele diabetice sunt cele mai frecvente leziuni tegumentare. În timpul vieţii, aproape 15% dintre pacienţii diabetici dezvoltă cel puţin o leziune de acest tip. Complicate prin infecţii şi necroză, duc la amputaţii minore sau majore. Îngrijorator este că, după o amputaţie, şansele de a dezvolta o leziune contralaterală sunt foarte mari.

Piciorul Charcot reprezinta o afecţiune rară, care apare în principal la pacienţii diabetici. Acest tip de afecţiune este gravă prin dificultatea diagnosticului şi prin consecinţele evoluţiei sale. Afectează atât musculatura cât şi structura osoasă şi articulaţiile piciorului şi gleznei. Se caracterizează prin apariţia unor deformităţi progresive şi dezabilitante ce modifică arhitectura piciorului, prin distrucţia şi fractura oaselor, dislocarea articulaţiilor şi consecutiv prin afectarea ţesuturilor moi.

Gangrena diabetică este cea mai gravă complicaţie a piciorului diabetic şi este predominantă la pacienţii diabetici. Gravitatea constă în faptul că de multe ori duce la amputaţii de gambă şi coapsă, invalidante.

Call Now Button