Home  /  Boli   /  Insuficienţa ovariană primară – cauze, simptome şi factori de risc

Insuficienţa ovariană primară – cauze, simptome şi factori de risc

Insuficienţa ovariană primară semnifică încetarea activităţii ovarului. Ovarele conţin foliculi ovarieni care produc ovule şi hormoni sexuali (estrogen, progesteron). Înaintarea în vârstă duce la distrugerea treptată a foliculilor ovarieni.

Problema este uneori menţionată sub denumirea de menopauză prematură, dar cele două afecţiuni nu sunt identice. Femeile care suferă de insuficienţă ovariană prematură sau insuficienţă ovariana primară pot avea menstre neregulate sau ocazionale şi chiar pot rămâne însărcinate.

Femeile cu menopauză prematură nu vor mai avea menstruaţii şi nici nu pot ramane gravide. Reechilibrarea nivelurilor de estrogen la femeile cu insuficienţă ovariană primară ajută la prevenirea apariţiei unor complicaţii cum ar fiosteoporoza, dar cel mai dificil este de tratat infertilitatea.

Cauzele insuficienţei ovariene

Nu se cunoaşte cauza exactă a insuficienţei ovariane primare. Printre posibilele motive ale stoparii producţiei de ovule se numara chimioterapia sau radioterapia. Aceste tipuri de terapii pot afecta materialul genetic al celulelor. De asemenea, alte toxine cum ar fi fumul de ţigară, substanţele chimice, pesticidele şi virusurile pot grăbi apariţia insuficienţei ovariane.

O alta potenţială cauză a insuficientei ovariene primare ar putea fi anormaliile cromozomiale. Există anumite boli genetice care sunt asociate cu insuficienţa ovariană prematură. Acestea includ sindromul Turner, dar şi sindromul X fragil.

Chiar dacă există unele teorii conform carora se afirmă faptul că insuficienţa ovariană poate fi transmisă genetic, la doar 10-20% dintre femeile diagnosticate cu această condiţie este prezentă tulburarea în istoricul familial.

De asemenea, este posibil să apară o disfuncţie în producţia foliculilor dacă este prezentă o reacţie autoimună în organism. Sistemul imunitar poate produce anticorpi împotriva ţesutului ovarian care va afecta foliculii care conţin ovulele şi vor deteriora ovulul.

Simptomele insuficienţei ovariene

Semnele şi simptomele insuficienţei ovariane premature sunt similare celor experimentate de persoanele care trec la menopauza şi sunt tipice deficitului de estrogen. Acestea pot include: menstre neregulate sau absenţa menstrelor, bufeuri, transpiraţii nocturne, uscaciune vaginală, iritabilitate sau dificultăţi de concentrare, apetit sexual scăzut.

În cazul în care menstruaţia nu este prezentă mai mult de o luna, consultaţi medicul pentru ca acesta să determine cauza absenţei sau neregularitaţii menstruaţiei.

Factori de risc

Printre factorii care cresc riscul dezvoltarii insuficienţei ovariene premature se enumeră: vârsta şi istoricul familial. Riscul de insuficienţă ovariană primară creste brusc între 35-40 de ani, iar la femeile cu un istoric familial nefavorabil au de asemenea un risc crescut de a dezvolta această problemă.

Call Now Button