Importanţa celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem zilnic
În zilele noastre parcă toată lumea promovează mersul pe jos şi, mai mult decât atât obiectivul celor 10000 de paşi efectuaţi zilnic. Realizarea zilnică a acestui obiectiv iţi asigură o formă fizică de invidiat, te scapă de problema kilogramelor în plus, iţi oferă energie şi iţi garantează o stare perfectă de sănătate. Dar problema este cum să reuşeşti să îi parcurgi zilnic?
În timp ce creatorii aplicaţiilor pentru mobil au instaurat fixaţia celor 10.000 de paşi, trebuie să ştii că promovarea acestui antrenament a început încă din anii 1960 în Japonia. În timpul Olimpiadelor de la Tokyo, localnicii au început să se gândească la abilităţile lor în materie de fitness. Imediat după a fost introdus primul pedometru comercial, Manpo Meter (manpo înseamnă 10000 de paşi în japoneză). Acest numar de 10000 a fost ales după ce cerecetătorii au demonstrat că o persoană care arde 2000 de calorii pe săptămână în urma exerciţiilor fizice, prezintă un risc mai mic de a suferi de afecţiuni cardio-vasculare. Asta înseamnă aproximativ 300 de calorii pe zi, ceea ce se poate obţine din efectuarea a 10000 de paşi.
De atunci s-au făcut nenumărate studii care atestă că a merge aproape o ora pe jos zilnic te poate ajuta la menţinerea unei stări bune de sănătate. Experţii susţin de asemenea că a merge 10.000 de paşi zilnic înseamnă a-ţi păstra o greutate corporală optimă.
Cum să-ţi indeplineşti acest obiectiv
Există aplicaţii pentru telefonul mobil care iţi numără paşii efectuaţi zilnic, dar poţi opta pentru un pedometru medicinal care iţi poate măsura şi ritmul cardiac şi caloriile arse, asta ca să fii şi mai motivat.
Aţi auzit probabil de sfaturile acelea cum că ar trebui să urci pe scări în loc de lift sau cum că ar fi mai bine să parchezi mai departe de birou ca să poţi merge puţin pe jos, însă trebuie să ştii că este nevoie de ceva mai mult efort pentru a reuşi să faci cei 10.000 de paşi zilnic.
– În loc să parchezi maşina puţin mai departe, parchează la aproximativ doi kilometri de birou şi apoi mergi pe jos.
– Mergi cu copiii în parc şi încearcă să parcurgeţi o distanţă cât mai mare pe jos, inventând un joc care să le facă plăcere, precum căutatul unei comori.
– Iţi poţi convoca echipa la o întâlnire de afaceri în timp ce mergeţi pe jos prin oraş, în loc să ocupaţi o sală de şedinţe.
– Iar dacă poţi, instalează-ţi o bandă de alergare la birou. Multe sarcini de serviciu se pot realiza mergând pe bandă.