Home  /  Nutriţie   /  Explicaţiile pentru ultima avertizare din partea OMS: de ce carnea procesată cauzează cancer

Explicaţiile pentru ultima avertizare din partea OMS: de ce carnea procesată cauzează cancer

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a anunţat recent că produsele din carne procesată cauzează cancer. După îndelungi cercetări şi analize, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului — agenţia din cadrul OMS care se ocupă cu cercetarea cancerului—a inclus produsele din carne procesată în Grupa 1 de carcinogeni, alături de fumat şi azbest. Grupa 1 de carcinogeni este acea grupă despre care Organizatia Mondială a Sănătăţii declară că există suficiente dovezi, incluzând aici studii pe oameni care arată că un consum de produse din carne procesată poate cauza cancer colo rectal.

OMS defineşte „carnea procesată” ca fiind carnea sărată, tratată, fermentată, afumată sau procesată prin alte metode prin care s-a încercat intensificarea aromei sau conservarea, incluzând  produse precm mezelurile, cremwurştii, şunca presată (bacon), pastramă şi carnea la conservă.  Consumul de carne roşie a fost, de asemenea, clasificat în Grupa 2A de carcinogeni, ceea ce înseamnă că există dovezi puternice însă încă limitate ca număr care arată ca un consum de carne roşie conduce la apariţia cancerului la oameni. Carnea roşie este, astfel, clasificată ca “posibil carcinogenă pentru oameni.”

Un grup format din 22 de specialişti de elită din întreaga lume din 10 ţări au alcătuit comitetul IARC care a analizat peste 800 de studii despre relaţia dintre consumul de carne şi peste zece tipuri diferite de cancer înainte de a clasifica atât carnea procesată cât şi carnea roşie ca şi carcinogeni. Cu fiecare 50 gr de carne procesată consumată zilnic, cercetătorii au descoperit că riscul de cancer colo rectal creşte cu 18 %. Drept urmare, clasificările facute de OMS vin însoţite de recomandarea de a limita consumul de carne.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este conştientă de vastele implicaţii ale unor astfel de clasificări, în special luând în considerare numîrul foarte mare de consumatori de carne procesată sau carne roşie în întreaga lume. Unele implicaţii sunt de natură economică, fară indoială, în special pentru marii producători de astfel de produse. Însă, o conştientizare mai mare a efectelor consumului ridicat de carne procesată şi carne roşie poate reduce numărul celor ce suferă de cancer. În prezent, Organizaţia Americană din domeniul Cancerului arată că peste 14 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare an în întreaga lume.

Deşi fumatul şi azbestul sunt şi ele în Grupa 1 de carcinogeni, acest lucru nu înseamnă că toţi aceşti agenţi carcinogeni au aceeaşi intensitate, ci doar că există suficiente studii care arată că aceste substanţe pot cauza cancer.

Alte studii asociază consumul de carne procesată cu mortalitatea din orice cauză, aşa cum arată un studiu publicat în BioMedCentral Medicine, efectuat pe 448.568 de oameni în decurs de peste 12 ani. Cercetătorii au concluzionat că produsele din carne procesată măresc semnificativ riscul de moarte prematură.

Deşi afumarea sau tratarea cărnii precum şi adăugarea unor conservanţi îndoielnici precum nitraţii sunt factori parţial responsabili de proprietăţile carcinogene ale acestor produse din carne, aceştia nu sunt singurii care ar trebui să ne îngrijoreze: un rol important îl are şi modul în care carnea este gătită – pentru că, nu-i aşa, cine ar manca carne crudă?. Un studiu recent a concluzionat că gătirea cărnii roşii la temperaturi ridicate cum ar fi prăjirea în tigaie sau la grill mareşte riscul de cancer. Când carnea roşie este gătită la temperaturi ridicate sau vine în contact direct cu focul grătarului, se formează anumiţi compuşi numiţi amine heterociclice (HCA) şi hidrocarburi policiclici aromatici (PAH). Ambii compuşi sunt agenţi carcinogeni.

Ce putem face?

Bineînţeles, nu toată lumea vrea să devină vegetariană, însă reducerea drastică a consumului de carne, în special de carne procesată, ajută pe termen lung la prevenirea şi în vindecarea cancerului (prin absenţă). Chiar şi strămoşii noştri, deşi aveau în mare parte o dietă vegetariană, consumau ocazional carne de vânat sau peşte.

Alegerea ne aparţine.

Surse:
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
http://www.livescience.com/52651-red-meat-cancer-warning-explained.html
http://blogs.scientificamerican.com/observations/early-meat-eating-human-ancestors-thrived-while-vegetarian-hominin-died-out/
http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/human-ancestors-were-nearly-all-vegetarians/