Home  /  Boli   /  Cum sunt afectaţi copiii de fumatul pasiv

Cum sunt afectaţi copiii de fumatul pasiv

Fumatul pasiv contine mai mult de 250 de substante chimice cunoscute a fi toxice sau cancerigene (cauzatoare de cancer), inclusiv formaldehida, benzen, clorura de vinil, arsenic, amoniac si cianura de hidrogen. Copiii care sunt expusi la fumul de tigara  inhaleaza multe din aceleasi substante cauzatoare de cancer si otravuri, asemenea fumatorilor.

Consecintele sanatatii in urma expunerii involuntare la fumul de tutun au fost prezentat intr-un raport al Chirurgului General al Statelor Unite, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane.

Efectele fumatului pasiv asupra sanatatii copiilor

Deoarece corpurile lor sunt in curs de dezvoltare, sugarii si copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la otravurile din fumul de tigara.

Bebelusii ai caror mame fumeaza in timpul sarcinii si copiii care sunt expusi la fumul de tigara dupa nastere sunt mai susceptibili sa moara de sindromul mortii subite a sugarului (SIDS), in comparatie cu cei care nu sunt expusi la fum.

O mama care fumeaza pasiv in timpul sarcinii este mai susceptibila in a avea un copil cu o greutate mica la nastere, lucru care creste riscul pentru multe probleme de sanatate.

Bebelusii ai caror mame fumeaza in timpul sarcinii sau care sunt expuse la fumul de tigara dupa nastere, vor avea plamani mai slabi decat alti copii, ceea ce creste riscul multor probleme de sanatate.

Fumatul pasiv cauzeaza infectii acute ale cailor respiratorii inferioare, cum ar fi bronsita si pneumonia la sugari si copii mici.

Fumatul pasiv cauzeaza copiilor care sufera deja de astm, atacuri mai frecvente si mai severe.

Fumatul pasiv provoaca simptome respiratorii, inclusiv tuse, flegma, respiratie suieratoare si dispnee (greutate in respiratie).

Copiii expusi la fumul de tigara au un risc crescut de infectii ale urechii.

Expunerea la fumatul pasiv in randul copiilor

Chirurgul General al SUA, a ajuns la concluzia ca si o expunere cat de scurta la fumul de tigara poate fi daunatoare.

In medie, copiii sunt expusi la fumul de tigara mai mult decat adultii nefumatori.

Bazat pe nivelul de cotinina (un marker biologic al expunerii la fumul de tigara), aproximativ 22 de milioane de copii cu varsta cuprinsa intre 3-11 ani si 18 milioane de tineri in varsta de 12-19 ani, au fost expusi la fumul de tigara, in Statele Unite in anul 2000.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 3-11 ani si tinerii cu varsta de 12-19 ani sunt mult mai predispusi decat adultii sa locuiasca cu un fumator.

Copii cu varsta cuprinsa intre 3-11 ani au niveluri de cotinina de doua ori mai mari ca adultii nefumatori.

Copiii care locuiesc in case unde fumatul este permis, au un nivel de cotinina mai ridicat decat copiii care locuiesc in case in care fumatul nu este permis.

Call Now Button