Home  /  Boli   /  Cervicita – una din cele mai intâlnite afecţiuni ginecologice la femei

Cervicita – una din cele mai intâlnite afecţiuni ginecologice la femei

Cervicita reprezintă inflamarea colului uterin şi este una din cele mai raspandite afecţiuni ginecologice. Aceasta este provocată de bolile cu transmitere sexuală cum ar fi gonoreea. Acest tip de boala poate aparea in acelaşi timp cu vaginita, care reprezintă inflamarea vaginului.

Simtomele cervicitei se caracterizează prin scurgeri vaginale anormale, dar şi prin dureri în timpul actului sexual, micţiuni dese, sângerări vaginale după actul sexual, între menstruaţii sau după instalarea menopauzei. De multe ori cervicita poate fi pana la un anumit punct asimtomatică.

Cervicita este provocată în general de infecțiile bacteriene și virale, transmise prin contact sexual neprotejat. Afecțiunea mai poate fi cauzată de reacțiile alergice provocate de spermicidele contraceptive sau de latextul prezervativelor. De asemenea, aceasta mai poate apărea ca urmare a supraînmulțirii bacteriilor.

Diagnosticarea cervicitei în cazurile asimtomatice se face cu ocazia vizitelor ginecologice de rutină, în cadrul cărora medicul analizează zona pelvină, pereții uterini și ai vaginului. Depistarea afecțiunii se mai poate face prin testele specifice infecțiilor cu transmitere sexuală și prin realizarea testului Papanicolau.

Crvicita se poate vindeca de la sine daca nu este povocată prin transmitere sexuală.  În situațiile în care este cauzată de infecții bacteriene, aceasta se tratează cu antibiotice. Dacă a fost declanșată de afecțiuni virale, se recurge la medicație antivirală. În ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală, este cel mai probabil ca și partenerul să urmeze tratamentul în concomitent cu pacienta.

Call Now Button