Home  /  Boli   /  Ce exerciţii poţi să faci pentru a preveni cheagurile de sânge

Ce exerciţii poţi să faci pentru a preveni cheagurile de sânge

Tromboza venoasă, cum mai sunt numite chiagurile de sânge de la nivelul venelor, se formează de obicei la nivelul membrelor inferioare, pe fondul lipsei prelungite de activitate fizică. Chiagul de sânge poate migra apoi către inimă sau plămâni, provocând complicaţii importante pentru sănătate, precum embolismul pulmonar. Cateva exerciţii usoare recomandate după perioadele de imobilitate vă ajută să reduceţi substanţial riscul formării cheagurilor de sânge.

Cheagurile de sânge se formează mai ales datorită menţinerii aceleiaşi poziţii corporale pe perioade lungi de timp, aşa cum se întâmplă în timpul unei călătorii cu avionul sau maşina, după o intervenţie chirurgicală sau repausul prelungit la pat.

Prevenenirea formării cheagurilor de sânge prin exerciţii uşoare

Cateva forme simple de mişcare şi întinderile sunt suficiente pentru a ajuta sângele să circule corespunzător, implicit pentru reducerea semnificativă a riscului de formare a cheagurilor de sânge. Pracaţi-le după ce traversaţi perioade lungi de imobilitate corporală, astfel încat să preveniţi eficient instalarea trombilor venoşi.

Faceţi miscari usoare de orice tip

Faceţi plimbări scurte pe jos, pe distanţe mici, pentru a reactiva circulaţia sângelui. Dacă vă aflaţi în spital, dupa o operaţie, deplasaţi-vă pe cat posibil în perimetre sigure.

Chiar şi mişcările foarte simple stimulează circulaţia sângelui. În călătoriile foarte lungi cu avionul, vizitaţi toaleta cel puţin o data la 1-2 ore, întindeţi picioarele şi contractaţi muşchii sau mişcaţi-vă braţele şi umerii de sus în jos.

Exerciţii uşoare din şezut

În cazul în care condiţia fizică nu vă permite să vă ridicaţi în picioare şi să vă deplasaţi, până şi şezutul pe scaun vă oferă opţiuni pentru a pune sângele în mişcare şi a evita astfel coagularea acestuia.

Exerciţii ale membrelor inferioare

Puneţi tălpile pe sol, ridicaţi degetele de la picioare şi orientaţi-le cat puteţi de mult către dumneavoastră. Ramâneţi astfel câteva secunde, apoi reveniţi în poziţia iniţială şi ridicaţi calcaiele cat mai sus pentru 20 de secunde. Alternaţi aceste doua mişcări şi veţi observa cum tălpile se vor încălzi datorită fluxului de sânge îmbunătăţit.

Ridicaţi tălpile de pe sol şi mişcaţi-le circular, ca şi cum aţi trasa cercuri imaginare în aer cu vârful degetelor mari. Puteţi chiar să scrieţi alfabetul în această postură, pentru o stimulare excelentă a musculaturii picioarelor.

Întindeţi piciorul stâng în fată lent, ramaneţi în această postură câteva secunde, apoi reveniţi cu talpa pe sol. Repetaţi mişcarea cu piciorul drept. Ridicaţi uşor genunchiul stâng la piept, reveniţi şi repetaţi mişcarea cu genunchiul drept.

Rotirea umerilor

Cheagurile de sânge se formează rareori la acest nivel, totuşi orice formă de stimulare a circulaţiei sângelui şi de detensionare este de bun augur. Ridicaţi uşor umerii şi mişcaţi-i prin rotiri de sus în jos, apoi schimbaţi sensul.

Exerciţii uşoare din poziţia întins

Ridicaţi picioarele în aer, cât mai întinse, apoi flexaţi degetele înainte şi înapoi, menţinându-le în aceeaşi poziţie câteva secunde.

Cu picioarele perfect întinse pe pat, ridicaţi piciorul drept, până când formează un unghi de 90 de grade cu corpul. Folosind palma dreaptă, trageţi piciorul către piept, atât cât vă permite şi menţineţi poziţia timp de 30 de secunde. Repetaţi mişcările cu piciorul stâng.

Call Now Button