Ce este indicele glicemic şi cum ne ajută pentru prevenirea diabetului?
Indicele glicemic măsoară cât de repede este eliberat zaharul din alimente faţă de glucoza pură. Rata de eliberare a glucozei a fost notata cu un punctaj de 100.
Controlul consumului de alimente din perspectiva indicelui glicemic este important în primul rând pentru prevenirea şi tratarea diabetului, dar, deseori, şi pentru menţinerea ori reducerea masei corporale. Alimentele cu indice glicemic mai mare presupun eliberarea unor cantităţi mai ridicate de insulină, de aceea riscul de diabet creşte. În plus, nivelul de zahăr din sânge scade rapid în cazul secreţiei unor cantităţi mai mari de insulină, iar foamea reapare şi ea repede.
Alimentele cu indice glicemic redus eliberează energia treptat iar senzaţia de saţietate durează mai mult timp. Indicele glicemic pentru acelaşi aliment variază, teoretic, de la o persoană la alta, în funcţie de cât de rapid transformâ organismul carbohidraţii din acel aliment în glucoză. Diferenţele sunt însă foarte mici.
Alimente cu indice glicemic mare:
Glucoza 100
Cartofi prăjiţi sau gătiţi la cuptor 95
Paine 85
Orez cu bob rotund 85
Morcovi fierti 85
Popcorn 85 P
iure de cartofi 80
Paste 75
Pepene verde 75
Sucuri acidulate 70
Cartofi fierti 70
Zahar alb 70
Malai 70
Cartofi fierti in coaja 65
Pizza 60
Banane 60
Miere 60
Inghetata 60
Pepene galben 60
Orez cu bob lung 60
Alimente cu indice glicemic mediu:
Baton de cereale 50
Orez brun 50
Biscuiti integrali 50
Suc de mere 50
Kiwi 50
Paine integrala 45
Cereale integrale 45
Fasole verde 40
Alimente cu indice glicemic mic:
Fasole neagra 35
Mere 35
Morcovi cruzi 30
Rosii 30
Ciocolata neagra 25
Alune 15
Ciuperci 15
Masline 15
Otet 5
Multe dintre fructele proaspete au un indice glicemic între 25 şi 35. Castraveţii, ardeii, ţelina, spanacul şi legumele din familia verzei, proaspete, au un indice glicemic de 15. Alimentele sănătoase, dar cu indice glicemic mai ridicat (orez cu bob rotund, paste etc.) sunt recomandate înaintea unor eforturi intelectuale sau fizice foarte ridicate şi de scurta durată.