Home  /  Boli   /  Află cum se poate diagnostica aritmia cardiacă

Află cum se poate diagnostica aritmia cardiacă

Aritmiile cardiace sunt dereglări ale ritmului normal al inimii, fie sub raportul frecvenţei, fie sub cel al regularităţii frecvenţei cardiace, fie ambele. Astfel, aritmiile cardiace cuprind orice anomalie sau perturbaţie în succesiunea normală de activare a miocardului.

Practic, ceasornicul natural al inimii reprezintă o masă mică de celule speciale numite nodul sinusoidal. Acesta poate funcţiona defectuos şi astfel dezvoltă o rată anormală a impulsului electric.

Aritmiile pot avea mai multe cauze precum: cardiopatia ischemică, leziuni valvulare, hipertiroidie, insuficienţă respiratorie, dezechilibre hidroelectrolitice, ori consumul de alcool sau tutun.

Este foarte important să mergeţi la medicul cardiolog pentru a depista anomaliile de ritm cardiac. Acesta va efectua consultul clinic propriu-zis, înainte de orice altă investigaţie . Cu ajutorul stetoscopului, va asculta bătăile inimii şi va măsura pulsul pacientului.

Pentru a evidenţia eventualele modificări de ritm cardiac se va efectua o electrocardiogramă. În cazul modificărilor de ritm pe electrocardiograma, sau în cazul în care medicul vrea să elimine o suspiciune de aritmie cardiacă, acesta va monta un dispozitiv de monitorizare pentru o perioadă de 24 până la 72 de ore.

Această investigaţie, numită Holter EKG, monitorizează ritmul cardiac al pacientului în timpul activităţii sale normale, chiar şi pe durata somnului. Este una dintre cele mai relevante investigaţii pentru depistarea aritmiilor cardiace, având în vedere faptul că se poate întâmpla ca aritmia cardiacă să nu apară în timpul unui consult medical.

De asemenea, medicul specialist poate să mai efectueze o ecografie cardiacă pentru a examina atât dimensiunea inimii, cât şi structura acesteia. În cazul ecografiei, medicul investighează dacă inima este afectată cumva şi dacă există cauze interne pentru apariţia aritmiei cardice.

În anumite situaţii, medicul cardiolog  poate efectua o angiografie coronariană denumită şi coronarografie, pentru a examina fluxul de sânge de la nivelul arterelor coronare. Această investigaţie presupune internarea pacientului între 5 şi 24 de ore şi este cea mai eficientă metodă de a descoperi eventualele stenoze coronariene, care pot conduce la infarctul miocardic acut.

Studiul electrofiziologic, este o ultimă investigaţie care urmăreşte îndeaproape sistemul electric al inimii, depistând elementele responsabile de aritmii. Este o procedură minim invazivă care urmăreşte activitatea electrică a inimii, observă ritmurile anormale, înregistrează şi descoperă zonele responsabile de declanşarea bătăilor neregulate, prin tehnica medicală denumită mapping cardiac, care se poate realiza doar în centre specializate, de către medici cu supraspecializare.

 

Call Now Button