Home  /  Boli   /  Află cum poţi să-ţi menţii arterele curate

Află cum poţi să-ţi menţii arterele curate

Acumularea de depozite pe pereţii interiori ai vaselor de sânge, se mai numeşte şi ateroscleroză. Acceasta produce o obstrucţie progresivă a circulaţiei sanguine şi riscul formării de cheaguri. Printre consecinţele dramatice ale acestui fenomen se numără infarctul şi accidentul vascular cerebral.

Oamenii de ştiinţă arată că boala parodontală (care afectează ţesuturile de susţinere a dinţilor) şi cea cardiovasculară sunt legate între ele.

Specialiştii au observat, timp de trei ani de zile, un grup de aproximativ 500 de adulţi care sufereau de o afecţiune parodontală (gingivită, parodontită, etc.). La intervale regulate au fost prelevate eşantioane de placă dentară – depunere lipicioasă şi albicioasă pe suprafaţa dinţilor şi gingiilor care se află la originea tuturor afecţiunilor ţesuturilor parodontale, constituind şi principala cauză a cariilor.

Studiul a scos la iveală nişte rezultate surprinzătoare. Acestea au arătat că îmbunătăţirea sănătăţii buco-dentare este asociată cu o ameliorare evidentă în ceea ce priveşte îngustarea arterelor, chiar după ce s-au luat în considerare factori de risc, printre care: indicele de masă corporală, fumatul, nivelul de colesterol sau diabetul.

Oamenii de ştiinţă explică această asociere prin faptul că bacteriile de pe placa dentară pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei în mai multe feluri, îndeosebi printr-un proces inflamator în cascadă.

Specialiştii ne îndeamnă astfel să avem grijă de igiena buco-dentară, care pe lângă faptul că duce la păstrarea dinţilor, acţionează benefic şi asupra arterelor.

 

Call Now Button