Home  /  Boli   /  Află cum poţi evita instalarea osteoporozei
Gallery 2

Află cum poţi evita instalarea osteoporozei

Osteoporoza sau “hoţul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice. De asemenea un bărbat din cinci suferă de această boală după vârsta de 50 de ani.
Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. Specialiştii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la un miliard de locuitori.

După vârsta de 30-35 de ani oasele se află într-o permanentă activitate de resorbţie şi formare, iar densitatea osoasă începe să se diminueze. Medicii spun că în cazul femeilor, pierderea osoasă se accelerează mai ales după menopauză, moment când se reduce foarte mult secreţia de hormoni estrogen şi progesteron din corp.

Bineînţeles că există şi alţi factori declanşatori precum: factorii genetici, rasă, alimentaţia, mişcarea, modul de viaţă. Aceşti factori au un rol deosebit de important în ceea ce priveşte rata pierderii masei osoase în menopauza chirurgicală sau naturală. De asemenea, fumatul, alcoolismul, sedentarismul şi obezitatea sunt factori care sporesc riscul de osteoporoză.

Modul în care putem ţine această afecţiune la respect

Pentru a evita această afecţiune, medicii recomandă multă mişcare fizică, de cel puţin trei ori pe săptămână, câte o jumătate de oră. În plus, trebuie să vă hrăniţi mai sănătos şi să apelaţi la alimente simple, dar hrănitoare.

Spre exemplu, varza, care are un conţinut mare de vitamina K, fiind benefică pentru menţinerea densităţii osoase şi pentru prevenirea fracturilor de şold. Specialiştii sunt de părere că circa 100 de grame de varză conţin 0.2 mg de vitamina K. O salată de varză pe zi, iţi poate oferi suport să previi osteoporoza.

Alte alimente bune pentru combaterea acestei afecţiuni sunt cerealele, pe care le puteţi mânca ca atare, sau sub formă de terciuri cu lapte şi miere, grâu încolţit, porumb copt, floricele.