Home  /  Boli   /  Acest contraceptiv obişnuit protejează femeile de cancer cervical

Acest contraceptiv obişnuit protejează femeile de cancer cervical

Cancerul cervical se caracterizează prin apariţia unor celule atipice, care se multiplică necontrolabil la nivelul cervixului (colul uterin, prima parte a uterului care se deschide în vagin).

Una dintre cele mai eficiente şi mai de durată forme de contracepţie feminină ar putea oferi beneficii neaşteptate femeilor care o utilizează.

Ultimile analize realizate asupra unui dispozitiv intrauterin sugerează că femeile care utilizează acest contraceptiv au un risc mult mai scăzut de dezvoltare a cancerului cervical, dispozitivul reducând  dezvoltarea cancerului cu aproximativ o treime.

Specialiştii au rămas surprinşi, deoarece posibilitatea ca o femeie să poate controla riscul apariţiei cancerului în timp ce se protejează de o sarcină nedorită ar putea avea un impact important.

Cercetătorii au verificat datele de la 16 studii în care au fost monitorizate 12.000 de femei. Au fost identificate atât utilizatoare ale dispozitivului IUD, cât şi cele care aveau cancer cervical, care este a patra cea mai comună formă de cancer la femei.

Aceştia au descoperit că dintre femeile implicate în studiu, cele care utilizau IUD şi-au redus riscul apariţiei cancerului cu 36% faţă de cele care nu utilizau contraceptivul.

Deocamdată, specialiştii nu ştiu ce mecanism stă la baza acestui efect, iar studii viitoare vor fi necesare pentru descoperirea modului în care acţionează contraceptivul. Una dintre ipoteze sugerează că prin amplasarea IUD se produce un răspuns al sistemului imunitar în cervix, fapt ce duce la protecţia acestuia de orice infecţie cu HPV, virusul care provoacă peste 70% dintre cazurile de cancer cervical.

Call Now Button