Alimente care ne menţin creierul în cea mai bună formă
Creierul este un mare consumator de energie. Deşi nu reprezintă, în medie, decat 2% din masa corporală, foloseşte 20% din aportul total de calorii – şi asta în zilele obişnuite, în care nu îl suprasolicităm.
Cele mai bune alimente pentru creier sunt:
Ouale – din nou vitamina B9 este cea care transformă ouale in “vedete” ale tonusului cerebral. Ouale conţin, de-asemenea, şi alte vitamine din complexul B. Aceste vitamine au, toate, un rol esenţial în sănătatea creierului. Ouale mai includ, de-asemenea, şi proteine bune.
Nucile şi migdalele – ocupă un loc fruntaş doar datorită compoziţiei în sine (care este complexă, ajutând creierul şi prin vitamina E plus mineralele conţinute), dar şi datorită faptului că nu necesită preparare termică.
Ficatul – datorită vitaminelor din complexul B şi în special prin cantitatea mare de vitamina B9 (acid folic) conţinute. Din cantitatea de vitamina B9, vitamina sensibilă la caldura, se pierde în jur de 50% în cazul preparării normale a ficatului. Chiar şi aşa, cantitatea rămasă este destul de ridicată (ficatul crud conţine peste 500 de micrograme de vitamina B9 la 100 de grame de produs).
Spanacul – ajută creierul prin vitamina B9, fier şi antioxidanţi (vitamina C, luteina etc.).
Ouale – din nou vitamina B9 este cea care transformă ouale în “vedete” ale tonusului cerebral. Ouale conţin, de-asemenea, şi alte vitamine din complexul B. Aceste vitamine au, toate, un rol esenţial în sănătatea creierului. Ouale mai includ, de-asemenea, şi proteine bune.
Conopida şi broccoli – tot datorită vitaminelor din complexul B, dar şi prin vitamina C continută. De preferat este să le consumaţi fierte puţin sau crude.
Lintea şi fasolea – acestea sunt, înainte de toate, bogate în carbohidraţi lenţi. Transformarea lor treptată în energie asigură o mai mare constanţă a cantităţii de glucoză din sânge şi, prin aceasta, o corecta aprovizionare a creierului. Lintea şi fasolea, în mod special fasolea roşie, sunt destul de bogate în vitamine din complexul B. În plus, sunt surse bune de proteine (în privinţa proteinelor sunt depăşite, cel puţin calitativ, de carne).
Cerealele integrale – pentru carbohidraţii lenţi şi vitaminele B. Aproximativ aceeaşi valoare pentru tonusul cerebral ca fasolea şi lintea.