Află ce se întâmplă dacă ai deficit de seleniu în corp
Seleniul este unul dintre cele mai importante elemente pentru corpul uman. Acesta poate fi absorbit de către organism din peşte, carne roşie, carne de pui, ficat şi din rinichi. Medicii spun că principalele surse de seleniu prezente într-un regim mixt sunt reprezentate de vegetale, dar şi de peşte, carnea roşie, ouă, carne de pui, ficat, precum şi usturoi.
Experţii în nutriţie mai spun că seleniul mai poate proveni şi din drojdia de bere, germeni de grâu şi cereale fortifiate. Ca urmare a faptului că organismul este capabil să işi adapteze absorbţia conform necesităţilor, foarte rar o persoană se confruntă cu un anumit deficit de seleniu.
Medicii spun că o carenţă în seleniu se înscrie în sindromul Keshan, ce se caracterizează în principal printr-o disfuncţionalitate miocardică, un sindrom care cauzează mortalitate infantilă în China. În clipa când cei mici au primit suplimente care să conţină seleniu, problemele au fost îndepărtate.
Experţii mai spun că puterea corpului de a absorbi seleniul este mult diminuată în momentul în care se asociază o patologie digestivă complexă şi severă. În plus, dacă aveţi un exces de seleniu în organism se poate manifesta selenoza prin căderea părului, exfolirea unghiilor, iritabilitate, astenie.
Pentru a nu avea probleme, oamenii ar trebui să respecte cantităţile recomandate în fiecare zi. Pentru copii de până la 12 luni se estimează un necesar de 20mg/zi, iar pentru cei de 1 an până la 8 ani: 30mg/zi. În cazul celor cu vârsta între 9 şi 13 ani, 40 mg/zi, iar pentru cei de peste 14 ani sunt necesare 55 mg/zi.