Greşelile pe care le facem atunci când ne dor articulaţiile
Din păcate durerile articulare sunt o problemă a secolului XXI, mai ales datorită faptului că acestea apar la vârste din ce în ce mai fragede.
Cercetătorii au realizat un studiu în Marea Britanie pe 1.000 de persoane, cu vârste cuprinse intre 25 şi 65 de ani, care sufereau de dureri. Studiul a arătat că 35% dintre aceştia consideră că repausul la pat este cel mai bun leac. Însă a sta în pat în aceste situaţii reprezintă fix opusul a ceea ce ar trebui să faci, deoarece întârzie accesul la tratament, reduce mobilitatea şi prelungeşte timpul de vindecare, spun experţii. Pentru a rezolva aceste probleme, indicate sunt: fizioterapia şi exerciţiile fizice de recuperare.
Persoanele mai tinere sunt mai predispuse la dureri la nivelul gâtului şi al umerilor, ca urmare a faptului că petrec peste şase ore pe zi aplecate în faţa unui ecran de computer. Dintre cei mai vârstnici, peste 50 de ani, 99% suferă de dureri lombare. Femeile sunt mai afectate de dureri articulare decât bărbaţii, o treime dintre ele plângându-se că au probleme cu genunchii, comparativ cu 20% dintre bărbaţi.
Pe lângă faptul că lipsa de exerciţiu sporeşte durerile şi înţepeneala, sedentarismul duce şi la atrofierea muşchilor. Acest aspect, la rândul sau, poate conduce la creşterea în greutate, ceea ce afectează şi mai mult articulaţiile deja dureroase.
Prevenirea, tratamentul început de timpuriu şi urmărirea în continuare de către un specialist pot fi de mare ajutor în rezolvarea problemelor.
Analgezicele, spre exemplu, care se pot procura fără reţetă pot fi foarte utile pe perioade scurte de timp, dar nu este bine să fie luate pe perioade lungi fără a consulta medicul, mai ales dacă pacientul are şi alte probleme medicale.
De asemenea, este important ca persoanele care suferă de dureri persistente să discute opţiunile de tratament cu un medic, fizioterapeut sau alt specialist în domeniu sănătăţii, spun cercetătorii.