Home  /  Boli   /  Foştii fumători nu scapă de riscul de a dezvolta cancer

Foştii fumători nu scapă de riscul de a dezvolta cancer

Orice fumător a văzut pe pachetul de ţigări sau în reclamele antifumat, inscripţia: „TUTUNUL DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂŢII”. Marea majoritate a fumătorilor sunt conştienţi că ţigara îi îmbolnăveşte şi le scurtează viaţa, însă le este extrem de greu să renunţe la acest viciu.

Fumătorii prezintă un risc crescut de cancer de stomac si esofag chiar şi la ani buni după ce au renunţat la acest viciu. Cercetătorii italieni au ajuns la această concluzie după ce au examinat rezultatele tuturor studiilor efectuate de-a lungul timpului în acest domeniu.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că fumătorii au un risc de două ori mai ridicat de a dezvolta cancer la esofag în comparaţie cu persoanele care nu fumează.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că riscul ridicat de a dezvolta cancer esofagian se păstrează în rândul celor care s-au lăsat de fumat, chiar şi la 30 de ani după abandonarea viciului. Practic, deşi a te lăsa de fumat este benefic, studiile arată că mult timp după renunţărea la viciu există riscuri mari de a dezvolta cancer la esofag şi cancer gastric.

După renunţarea la fumat riscul de a face cancer scade, insa există totuşi un risc cu aproximativ 60% mai mare de dezvoltare a bolii în comparaţie cu nefumătorii. În unele studii, riscul de dezvoltare a cancerului esofagian a persistat până la 30 de ani după renunţarea la fumat.

Cancerul pulmonar, bolile de inimă şi alte boli sunt numeric mai importante decât cancerul esofagian şi cardia gastric atunci când vine vorba de consecinţele fumatului asupra sănătăţii.