Home  /  Boli   /  În viitor plantele vor reprezenta principala sursă de iluminat

În viitor plantele vor reprezenta principala sursă de iluminat

Se fac eforturi de ani de zile pentru a găsi surse cât mai naturale de energie. Acest aspect este esenţial pentru protejarea planetei şi a generaţiilor viitoare.

Astfel, oamenii de ştiinţă caută de ceva timp noi modalităţi de a folosi plantele în beneficiul umanităţii. Aceştia încearcă obţinerea de plante ale căror frunze strălucesc în întuneric. Practic, se doreşte folosirea plantelor ca sursă de iluminat, înlocuind astfel dispozitivele clasice pe care le folosim astăzi.

Spre exemplu, prin inserarea unor nanoparticule în frunzele de măcriş de baltă, acestea au produs o lumină slabă timp de trei ore şi jumătate. Experimente similare au fost făcute cu spanac şi varză.

Frunzele au fost introduse într-o soluţie cu nanoparticule, iar apoi au fost expuse la presiune mare, care a provocat aborbţia nanoparticulelor prin pori. Odata intrate în frunze, nanoparticulele au eliberat luciferină – o substanţă care, prin oxidare, devine luminoasă. Astfel, lumina a fost produsă chiar de metabolismul plantei.

Cercetarea este una cu adevărat promiţătoare, însă oamenii de ştiinţă sunt conştienţi că mai este mult de lucru. Lumina obţinută reprezină doar o miime din cea necesară pentru ca un om să poată citi în întuneric.

Cert este că, în viitor, sunt speranţe ca tehnologia să fie folosită pentru iluminarea locuinţelor şi chiar a străzilor. Se încearcă obţinerea unei substanţe care să fie pulverizată pe plante pentru ca acestea să producă lumină suficientă.

Call Now Button