Home  /  Nutriţie   /  Veste extraordinară: Cercetătorii lucrează la un vaccin împotriva diabetului de tip 1

Veste extraordinară: Cercetătorii lucrează la un vaccin împotriva diabetului de tip 1

Cercetatorii au facut progrese remarcabile, oferindu-le mari speranţe pacienţilor care suferă de diabet zaharat de tip 1. Aceştia au realizat un vaccin a cărui eficienţă a fost testată deocamdata pe şoarecii de laborator. Diabetul zaharat este o boală cunoscută ca fiind provocată de nivelurile de glucoză din sînge, însă această problemă nu este chiar atît de simplă cum ar putea părea la prima vedere. Medicii au clasificat 3 tipuri ale acestei boli în funcţie de cauzele care o produc.

Diabetul de tip 1, care mai este numit şi diabet juvenil, deoarece se instalează în majoritatea cazurilor la o vîrstă tînără, în care pancreasul secretă insulină puţină sau deloc, ceea ce nu permite zahărului să intre în celule. Astfel glucoza este depozitată în principal în fluxul sanguin.

În ceea ce priveşte diabetul de tip 2, acesta are ca şi cauză stilul de viaţă şi este activat de obezitate sau bătrîneţe. Al treilea tip de diabet este cel gestaţional care constă în creşterea nivelului de zahăr din sînge din cauza sarcinii.

Dintre cele trei tipuri de diabet enumerate mai sus, cercetătorii şi-au concentrat eforturile spre diabetul de tip 1, deoarece acesta poate fi cel mai puţin prevenit, fiind o boală autoimună. Datorită progreselor din domeniu, oamenii de ştiinţă au întrevăzut probabilitatea ca un vaccinul vechi de un secol folosit în prevenirea tuberculozei să fie eficient şi în prevenirea diabetului de tip 1. Acest vaccin este numit „Bacillus Calmette-Guerin”.

Datorita descoperirilor importante facute in acest domeniu, cercetatori şi-au dat acordul pentru un studiu care urmează să se desfăşoare pe 150 de adulţi cu cazuri severe de diabet de tip 1. Acest studiu va fi extins pe viitor extins la un grup mai mare de pacienţi pentru a obţine rezultate mai precise. Studiul va dura aproximativ 5 ani, iar oamenii de ştiinţă vor examina în continuare capacitatea medicamentelor de a face reversibil diabetul zaharat de tip 1.

Chiar dacă unii specialişti au privit cu scepticism capacitatea medicamentelor de a vindeca pe cei care au deja diabet zaharat de tip 1, acest studiu îi va ajuta cu siguranţă, intr-un final, pe toţi cei care au riscul de a dobîndi această boală.

Call Now Button