Home  /  Boli   /  Toţi fumătorii ar trebui să citească acest articol

Toţi fumătorii ar trebui să citească acest articol

Deşi fumatul este din ce în ce mai puţin popular în multe zone ale lumii, numărul total al fumătorilor este într-o continuă creştere. În prezent aproape un miliard de oameni având acest obicei, se arată într-un studiu recent.

Deşi este privit ca un simplu viciu, în realitate, fumatul este o boală cronică, caracterizată prin dependenţa de nicotină.

Un studiu recent realizat de către specialişti pe un eşantion de 4.776 de persoane fumătoare – bolnave de cancer pulmonar – şi de 2.835 de persoane fumătoare – cu plamâni aparent sănătoşi – a scos la iveală importanţa momentului în care se fumează prima ţigară în zi.

Studiul a arătat faptul că pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei tigari cel puţin cu o oră de la momentul trezirii.

Experţii susţin că persoanele nerăbdătoare să fumeze prima ţigară în prima jumătate de oră de la trezire, inhalează o cantitate mare de nicotină pentru a-şi satisface nevoia de drog (dat fiind că în timpul somnului se sistează aportul de drog) şi, o dată cu aceasta, inhalează şi mai mult gudron, care este responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Acest aspect este accentuat şi de faptul că, în general, persoanele care fumează atât de devreme, nu reuşesc să mănânce înainte.

Pe lângă toate acestea, specialiştii ne atenţionează că prima ţigară fumată în primele 30 de minute de după trezire influenţează modul în care persoana va fuma şi restul ţigărilor în acea zi, deoarece va continua la aceeaşi intensitate.

De asemenea, s-a demostrat faptul că prima ţigară fumată în primele 30 de minute de la trezire creşte riscul de îmbolnăvire de cancer la nivelul capului şi al gâtului cu 59%.

Call Now Button