Home  /  Boli   /  Atenţie fumători! Bolile cardiace pot fi provocate şi de către ţigările electronice

Atenţie fumători! Bolile cardiace pot fi provocate şi de către ţigările electronice

Din dorinţa de a limita riscurile la care se expun, foarte mulţi fumători au renunţat la ţigările calasice în favoarea celor electronice. Din păcate, se pare că nici acestea din urmă nu sunt inofensive pentru organism.

Conform unui studiu realizat de către oamenii de ştiinţă, fumătorii de ţigări electronice se expun bolilor cardiace. Specialiştii au observat niveluri ridicate de adrenalină şi stres oxidativ la aceştia.

Realizatorii studiului au descoperit doi factori de risc – niveluri ridicate de adrenalină şi stres oxidativ – la 16 fumători de ţigări electronice, comparativ cu 18 nefumători.

Cercetatorul Aruni Bhatnagar, care lucrează la American Heart Association Tobacco Regulation and Addiction Center, susţine că există o mare posibilitate ca unele riscuri de boli cardiace să fie asociate cu fumatul de ţigări electronice.

După cum bine ştiţi, nicotina este o substanţă întâlnită atât în ţigările normale, cât şi în cele electronice şi este cunoscută pentru ridicarea nivelului de adrenalină. Cercetătorii au avut în vedere acest lucru în experiment şi au cerut participanţilor să se abţină de la fumat pentru o singură zi. În urma analizării rezultatelor s-a găsit o legătură între ţigările electronice şi posibilitatea acestora de a cauza boli cardiovasculare.

De asemenea, studiile din trecut au asociat consumul acestor ţigări cu boli de plămâni şi au examinat toxicitatea vaporilor ţigărilor.

Unii cercetători susţin, însă, că anumiţi fumători de ţigări electronice au obişnuinţa de a fuma şi tutun, lucru care poate influenţa rezultatul.

Deşi studiile nu sunt încă suficiente pentru a extrage o concluzie clară în acest subiect, coautorii studiului susţin că ţigările electronice nu sunt inofensive, deoarece au efecte fiziologice reale şi măsurabile, iar acestea, cel puţin cele găsite până în prezent, sunt asociate cu bolile de inimă.

 

Call Now Button