Home  /  Boli   /  Teniaza – o infecţie periculoasă

Teniaza – o infecţie periculoasă

Teniaza este o infecție cauzată de ingerarea de mâncare sau lichide contaminate cu ouă sau larve de tenie. Tenia este un parazit intestinal care poate supraviețui doar în intestinul unui om sau al unui animal. O tenie adultă poate trăi în interiorul gazdei sale până la 20 de ani. Complicațiile infecției cu acest tip de larvă sunt extrem de urâte.

Simptome

Cei infectați cu tenie nu acuză mereu simptome, însă, atunci când apar, acestea sunt: ouă, larve şi segmente de tenie prezente în scaun, inflamarea mucoasei intestinului (enterita), ce duce şi la diaree, oboseala şi stări de slăbiciune generală, scădere în greutate, dureri abdominale, diaree, stări de vomă, scăderea poftei de mâncare, insomnii, ameţeli, malnutriţie, deficienta vitaminei B12.

Dacă larvele de tenie au ieşit din intestin şi s-au format în chisturi la nivelul ţesuturilor altor zone din corp, pot apărea următoarele simptome: febra, durere sau disconfort abdominal, icter,o reacţie alergică la larvele teniei, epilepsie şi alte simptome neurologice, orbire, presiune intracraniană.

Semnele şi simptomele vor depinde în funcţie de tipul de tenie, de severitatea infecţiei şi de părţile sau organele afectate din corpul pacientului.

Cauze

Apariția teniei poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care: mâinile murdare, intrarea în contact cu animale care nu sunt deparazitate și vaccinate, călătoriile în țările unde practicile sanitare sunt precare, consumul de carne nepreparată termic corespunzător.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a se confirma infecția cu tenie trebuie prelevat o mostră de scaun. Diagnosticarea se face prin observarea la microscop a larvei. În funcţie de tipul infecţiei cu tenie, se pot folosi următoarele metode de diagnosticare: testele de sânge – scopul este verificarea anticorpilor la infecţie; radiografia toracică, ecografia, tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanţă magnetică, sau testarea organelor – este posibil ca doctorul să verifice funcţionarea corectă a organelor.

Teniaza este o problemă majoară iar dacă sunteţi suspect de o asemenea infecţie este obligatorie prezentarea la medicul specialist pentru rezolvarea problemei.

Call Now Button