Home  /  Boli   /  Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul de intestin iritabil reprezintă o afecţiune intestinală care determină dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipaţie. Este o boală cronică, dar care poate fi ameliorată. Afecţiunea apare mai frecvent la femei şi poate fi întalnită la orice vârstă.

Simptomele sindromului de intestin iritabil

După cum enumeram şi mai sus, sindromul intestinului iritabil provoacă dureri abdominale însoţite de modificarea tranzitului intestinal, cu modificarea frecvenţei sau a consistenţei scaunelor. La acestea se mai pot adăuga meteorismul abdominal persistent, flatulenţa şi senzaţia de defecaţie incompletă sau dimpotrivă, imperioasă. În schimb, scăderea în greutate involuntară şi sângerarile la scaun nu sunt caracteristice sindromului de intestin iritabil şi impun, de regulă, excluderea altor afecţiuni prin efectuarea unei colonoscopii.

Investigaţii necesare

Pentru a descoperi sindromul de intestin iritabil trebuie efectuate o serie de investigaţii, acest diagnostic fiind în cele din urmă de excludere. Este necesar un screening biologic uzual, care să includă hemoleucograma completă, probe de inflamaţie precum şi probe renale, hepatice, glicemie şi un sumar de urină. O ecografie abdominală este utilă, fiind neinvazivă şi neiradiantă, dar şi pentru că oferă multe informaţii despre organele abdominale cu un disconfort minim pentru pacient.

Pacienţii cu intestin iritabil trebuie reevaluaţi periodic, la 6-12 luni sau la înrăutăţirea simptomelor, sau, dacă apar altele noi. Intervalul de repetare a investigaţiilor este variabil, în funcţie de calitatea celor anterioare (de exemplu dacă a fost o colonoscopie totală sau parţiala, dacă pregătirea colonului a fost corespunzătoare).

Tratamentul sindromului de intestin iritabil

Doctorii recomandă atenţie sporită în ceea ce priveşte dieta şi stilul de viaţă, tratamentul farmacologic cât şi abordarea psihoterapeutică, avand în vedere rolul factorilor psihosociali în exacerbarea simptomelor pe fondul unui tip de personalitate predispus la psihosomatizare.

Dieta trebuie să excludă băuturile acidulate, legumele fermentescibile, precum şi alimentele care, în urma chestionarului dietetic par să exacerbeze simptomele. Se recomandă suplimentarea aportului de fibre alimentare în special pentru intestinul iritabil cu predominanţa constipaţiei.

În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, acesta include antispastice, anticolinergice, musculotrope şi blocanţi ai canalelor de calciu.

Recomandări ale medicului specialist

Pacienţii cu sindromul intestinului iritabil trebuie să fie sub supravegherea atentă a medicului de familie, în strânsă colaborare cu medicul specialist gastrenterolog, care va reevalua periodic simptomele noi şi oportunitatea reluării investigaţiilor.

Call Now Button