Home  /  Boli   /  Sfaturi utile pentru a avea rinichi sănătoşi

Sfaturi utile pentru a avea rinichi sănătoşi

Statisticile privind bolile cronice de rinichi sunt destul de îngrijoratoare. O persoană din zece suferă de probleme ale rinichilor, ceea ce ne îndeamnă să acordam o mai mare atenţie acestui organ indispensabil vieţii. Rinichii, ca oricare al organ, işi pierd din eficienţă odata cu trecerea anilor.

Dacă rinichii funcţionează corect, deşeurile sunt constant eliminate din organism. Pe de cealaltă parte, cand acest organ nu funcţionează corespunzător, deşeurile sunt acumulate în sânge.

Trebuie luate măsuri de prevenire a diabetului şi a afecţiunilor cardiovasculare, aceste aspecte fiind importante pentru menţinerea rinichilor sănătoşi. De asemenea, poţi aplica câteva sfaturi extrem de simple, însă foarte utile, care să te ajute să prelungeşti activitatea funcţiilor renale cât mai mult timp şi în condiţii cât mai bune:

– Trebuie să bei apă constant , în jur de 2 litri de-a lungul întregii zile. Proprietatea apei este de a dilua urina, prevenind concentraţia de toxine, minerale şi săruri, care se pot transforma în pietre sau pot facilita apariţia infecţiilor.

– Evită mâncarea sărată, deoarece excesul de sare favorizează instalarea hipertensiunii, un factor de risc important pentru bolile renale.

– Faceţi exerciţii fizice şi mancaţi sănătos pentru a preveni obezitatea, deoarece aceasta este adesea asociată cu diabetul şi implicit cu bolile renale.

– Evită automedicaţia, deoarece anumite medicamente administrate pe o perioadă mai mare de timp pot fi nocive pentru rinichi: anti-inflamatoarele nesteroidiene, anumite analgezice, medicamente imunosupresoare etc.

– Nu abuzaţi de diuretice, deoarece poate duce la apariţia unui blocaj şi ulterior la deces.

– Renunţă la ţigări. În cazul în care fumezi, trebuie să ştii că tutunul accelerează evoluţia bolilor renale.

– Evită regimurile hiperproteice deoarece obosesc rinichii. Lipsa lichidelor din corp poate favoriza apariţia pietrelor la rinichi.

– Verifică-ţi regulat tensiunea arterială. Tensiunea arterială foarte ridicată poate dezvalui o problemă renală sau poate duce ulterior la apariţia uneia.

Call Now Button