Home  /  Boli   /  Retenţia de lichide sau edemul idiopatic
a

Retenţia de lichide sau edemul idiopatic

Retenţia de lichide sau edemul idiopatic, cum este numit în termeni medicali, nu este cauzatǎ de o afecțiune cunoscută. Aceasta afectiune este mai frecventă la femei și se poate agrava, uneori, pe măsura ce îmbătrânesc. Pentru această afecţiune nu s-a găsit încă un tratament, dar cu o dietă sănătoasă şi cu un consum scăzut de sare se pot vedea îmbunătaţiri reale. Ciorapii de sprijin și exercițiile fizice sunt, de asemenea, benefice.

Specialiștii considerǎ cǎ statul ȋn picioare pentru perioade lungi de timp, este unul din factorii care pot duce la edem. Mersul pe distanțe lungi sau statul ȋn picicoare pentru perioade lungi de timp poate agrava, de asemenea, umflarea. O altǎ cauzǎ posibila este retenția de sare.

Simptome

Pot apărea umflarea ușoară a picioarelor, mâinilor, abdomenului, sânilor și a faței. Acest lucru se poate observa la sfârșitul zilei și poate dispărea după o noapte de odihnă. Poate fi necesar să scoateti inelele de pe mână pentru că degetele vi se pot umfla. Multe persoane cu edem idiopatic afla cǎ au o greutate mai mare seara comparativ cu dimineața.

Tratament

De multe ori se întâmplă ca această boală să nu poată fi vindecată în totalitate, însă mulți oameni pot ȋnvǎța să trăiască cu edemul iar purtarea de haine largi noaptea, și scoaterea acesoriilor de pe mȃni sunt singurele obiceiuri ce trebuie implementate. Cu toate acestea, următoarele sfaturi pot fi de ajutor :

◦ Cât mai puţină sare – Edemul idiopatic se poate îmbunătăți de foarte mult de multe ori, dacă se reduce aportul de sare.

◦ Evitați statul prelungit în picioare – Acest lucru nu este întotdeauna ușor, mai ales dacă aveți un loc de muncă care necesită să stați ȋn picioare pentru perioade lungi de timp.

◦ Pierderea în greutate este benefică – Multe persoane care rețin fluide sunt supraponderali iar pierderea ȋn greutate poate îmbunătăți edemul. Se recomandă o scădere în greutate treptată.

◦ Alimente bogate in potasiu – Alimentele bogate ȋn potasiu sunt în special bananele și  roșiile. Nu este necesar să luați suplimente de potasiu.

◦ Diureticele –  Ele nu sunt în mod necesar răspunsul cel mai bun la acesta problemǎ însă în cazul unor oameni pot aduce beneficii. De asemenea, există diferite tipuri de diuretice, iar unele nu sunt recomandate celor cu edem idiopatic. Prin  urmare cel mai bine este să discutați cu un medic de familie înainte de a folosi orice diuretic.

Call Now Button