Home  /  Boli   /  Pe lângă respiraţie plămânii mai îndeplinesc un rol esenţial

Pe lângă respiraţie plămânii mai îndeplinesc un rol esenţial

Oamenii de ştinţă de la Universiatea din California au descoperit faptul că, plămânii joacă un rol mult mai complex decât se cunoştea până în prezent. Categoric, plămânii sunt principalele organe respiratorii, însă, se pare că sunt implicaţi nu numai în respiratie, ci şi în producerea sângelui.

Această descoperire majoră a fost publicata în revista Nature şi a avut în vedere experimentarea pe şoareci, unde au observat că plămânii acestora produc multe trombocite, aproximativ 10 milioane pe oră.

Trombocitele sunt acele celule din sânge care ajută la închegarea sângelui pentru a opri sângerarea. Cele 10 milioane de trombocite pe oră înseamnă că plămânii produc majoritatea celulelor sanguine de acest fel.

Aceast studiu oferă o nouă perspectivă interesantă oamenilor de ştiinţă, spulberând teoria conform căreia măduva osoasă produce toate componentele sângelui.

Practic, experţii se aşteaptă ca această descoperire să aibă efect asupra modului în care sunt tratate boli precum inflamaţia pulmonară, hemoragiile, dar şi transplantul pulmonar. Un alt aspect vizează bolile în care maduva osoasă prezintă deficite în producţia de sânge.

Call Now Button