Home  /  Boli   /  Hemofilia sau necoagularea sângelui

Hemofilia sau necoagularea sângelui

Hemofilia este o boală care presupune o tulburare de coagulare a sângelui. Din păcate este o boală permanentă care nu se poate vindeca complet. Însă cu tratament adecvat şi îngrijire corectă, majoritatea celor care sufera de hemofilie pot duce o viaţă normală, activă şi productivă.

Cauze

Coagularea este procesul prin care sângele se transformă din stare lichidă în stare solidă. Ea implică particule de sânge numite trombocite şi proteine plasmatice procoagulante numite factori de coagulare. Hemofilia apare atunci când există o deficienţă a unuia dintre aceşti factori de coagulare. Există mai multe tipuri de hemofilie. Cauzele exacte ale hemofiliei depind de fiecare tip în parte astfel:

Hemofilia de tip A – este cel mai des întâlnită şi este cauzată de insuficienţa unui factor de coagulare VIII;

Hemofilia de tip B – este a doua ca frecvenţă în rândul bolnavilor şi este cauzată de insuficienţa unui factor de coagulare IX;

Hemofilia de tip C – este foarte rară şi este genetică. Cauza o reprezintă absenţa unui factor de coagulare XI, iar simptomele sunt aproape insesizabile.

Simptome

Semnele şi simptomele hemofiliei depind de cât de severă este deficienţa. Dacă aceasta este mică atunci poţi experimenta o hemoragie spontană, iar dacă aceasta este uşor crescută sau moderată, atunci poţi suferi sângerarea doar după o traumă sau operaţie.

Simptomele unei sângerări spontane în organism includ: multe vânătăi mari şi profunde, dureri articulare şi umflarea cauzată de sângerări interne, sângerare sau vânătăi inexplicabile, sânge în urină sau scaun,  sângerare abundentă de la tăieturi, leziuni sau după o intervenţie chirugicală ori extracţie dentară, sângerări nazale fară o cauză evidentă, tensiune sau incordare la nivelul articulaţiilor.

Există o serie de simptome care apar brusc şi care sugerează o evoluţie a bolii: durere bruscă, tumefiere şi senzaţie de căldură la nivelul articulaţiilor mari (genunchi, coate, şolduri, umeri, muşchi din braţe şi picioare), sângerare după o accidentare (în formă severă de hemofilie), vărsături repetate, oboseală extremă, durere cervicală sau vedere dublă.

 

Call Now Button