Home  /  Boli   /  Osteoporoza – cum prevenim fracturile prin exerciţii fizice

Osteoporoza – cum prevenim fracturile prin exerciţii fizice

Una dintre cele mai comune boli metabolice osoase este osteoporoza. Aceasta provoaca anual un număr foarte mare de fracturi la nivelul şoldului, articulaţiei pumnului şi a vertebrelor. Sistemul osos reprezintă un ţesut complex, care are două funcţii principale: metabolică, păstrând rezerver de calciu, fosfor şi magneziu şi structurală – scheletul fiind cel care realizează locomoţia şi asigură protecţia organelor vitale.

Scheletul ajunge la maturitate abia în jurul vârstei de 30 de ani, când se atinge un vârf al densităţii masei minerale osoase. Osul cortical începe să scadă de la 40 de ani, la ambele sexe, urmând un declin treptat, care aduce cu el şi creşterea riscului pentru fracturi.

Reglarea remodelării osoase depinde de stimuli mecanoelectrici care acţionează fie prin creşterea producţiei osoase, în cazul exerciţiilor fizice, fie prin resorbţie osoasă, în caz de imponderabilitate (astronauţii), sedentarism, imobilizare sau repaus prelungit la pat. Factorii fizici intervin şi în procesele naturale de resorbţie şi producţie osoasă continuă, deoarece masa osoasă este înlocuită de câteva ori de-a lungul unei vieţi. Ca răspuns la stimuli mecanici, osteoblastele şi osteocitele eliberează prostaglandine, imunoglobuline precum şi alţi factori biologici, existând o sensibilitate regională a osteocitelor faţă de stresul mecanic. Frecvenţa crescută a cazurilor de fracturi datorate osteoporozei necesită o abordare terapeutică complexă, în care mişcarea, terapia prin exerciţii fizice, kinetoterapia să se regăsească pe o poziţie centrală, atât în scop profilactic, profilaxie primară şi secundară, cat şi terapeutic.

Clasic, tratamentul osteoporozei poate fi: igieno-dietetic, medicamentos şi cel fizical-kinetic. Deoarece studiile de specialitate au subliniat limitele şi avantajele terapiei medicamentoase, recomandăm programele fizical-kinetice să facă parte integrantă din terapia complexă ce poate fi aplicată atunci când apare diagnosticul de osteoporoză.

La cei bătrâni, programul de exerciţii fizice trebuie efectuat în vederea prevenirii pierderii de masă osoasă, proces aflat în legatură cu înaintarea în vârstă şi cu instalarea menopauzei la femeile trecute de 50 de ani. Există studii care demonstrează creşterea de masă minerală osoasă la persoanele care au urmat timp de 12 luni un program de exerciţii fizice, cu o frecvenţă de 3-4 şedinţe săptămânal. Mai mult, rezultatele arată că femeile care au făcut exerciţii aerobice au prezentat o încărcare a masei osoase superioară celor care au practicat doar mersul pe jos. Valoarea estrogenului plasmatic nu este influenţată de exerciţiile fizice, prin urmare, doar încărcarea mecanică a osului este principalul element de favorizare a procesului de creştere a densităţii minerale osoase.

Call Now Button