Home  /  Boli   /  Oamenii sunt programaţi genetic să se teamă de păianjeni sau târâtoare

Oamenii sunt programaţi genetic să se teamă de păianjeni sau târâtoare

Aproape fiecare dintre noi avem o fobie anume, mai ales atunci când vorbim despre paianjeni, târâtoare sau alte vietăţi ciudate. Unii dintre noi au reacţii mai puţin evidenţiante, însă alţii manifestă o frică extrem de pronunţată.

În urma unui  studiu recent cercetătorii au realizat faptul că oamenii au de fapt această frică înnăscută, evoluând cu această teamă, care s-a transmis din generaţie în generaţie.

Oamenii de ştiinţă suedezi, au observat că paianjenii provoacă o reacţie de stres din partea copiilor chiar şi celor în vârstă de şase luni, deşi aceştia nu pot să facă diferenţa între obiectele care le-ar putea face rău şi cele sigure. Astfel,  paianjenii şi şerpii par să îi streseze şi să le producă un răspuns emoţional.

Până acum, anxietatea pe care o afişăm faţă de anumite elemente a fost considerată de unii savanţi ca fiind rezultatul „învăţării” fricii din ceea ce ne înconjoară sau de la adulţi. Însă, copiii care nu au explorat încă această lume şi care nu au fost influentaţi de mediul înconjurător formează grupul perfect de studiu pentru a testa răspunsurile înnăscute.

Atunci când oamenii de ştiinţă au arătat imagini cu un şarpe sau un paianjen copiilor, în loc de o floare sau un peşte de aceeaşi mărime sau culoare, au reacţionat cu pupile semnificativ mai mari, ceea ce demonstreaza faptul ca acele imagini le creează o nelinişte automată.

 

Call Now Button