Home  /  Boli   /  A fost descoperită o nouă tehnologie în tratarea cancerului

A fost descoperită o nouă tehnologie în tratarea cancerului

Cancerul, denumit ştiinţific „neoplasm”, este o boală, care, printr-o diviziune necontrolată de celule, invadează ţesuturile din organism. Această invazie se produce prin creşterea directă a celulelor canceroase în ţesuturi sau prin migraţia celulelor către alte organe.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România şi Europa. România are incidenţa cea mai mare din Europa la trei forme de cancer: de plămân, de col uterin şi de creier.

Vestea bună este că oamenii de ştiinţă au descoperit noi tehnici terapeutice de luptă împotriva cancerului, precum nanomedicamente, tehnici chirurgicale din ce în ce mai specializate, graţie laserului şi ultrasunetelor focalizate, sunt folosite tot mai des în tratarea cancerului.

Pentru multă vreme, singurele tratamente disponibile anticancer au fost chirurgia, chimioterapia şi radioterapia.

În ultimii ani, însă, inovaţii promiţătoare au apărut în acest domeniu, printre care se numără nanomedicamentele, capsule a căror mărime se măsoară în nanometri (a miliarda parte dintr-un metru, n.r.) – care sunt de 70 de ori mai mici decât o globulă roşie şi care sunt capabile să transporte o moleculă dintr-o substanţă activă la locul exact unde este utilă, evitând celelalte părţi ale corpului.

Acest lucru permite evitarea efectelor secundare adesea importante care se observă în cazul chimioterapiei clasice, precum şi scurtcircuitarea fenomenelor de rezistenţă,au explicat cercetătorii.

Astăzi sunt deja disponibile pe piaţă circa zece nanomedicamente, dintre care cele mai multe sunt folosite în oncologie, cum este cazul Doxil sau Caelyx (doxorubicină, n.r.), produs de compania farmaceutică Janssen Cilag, şi al Abraxane produs de laboratorul american Celgene, două medicamente folosite în cazul cancerului mamar şi ovarian în stadii avansate.

Un studiu clinic de faza a III-a, ultima înainte de lansarea comercială a unui medicament, este în curs de desfăşurare în 40 de spitale europene şi americane, pentru a evalua efectele doxorubicinei livrate cu ajutorul unui nanomedicament în cazul cancerului hepatic rezistent la chimioterapie.

Potrivit rezultatelor preliminare, rata de supravieţuire a pacienţilor a crescut de la 18 luni la 36 de luni.

Datorită îmbunătăţirii constante a tehnicilor de imagistică din ultimii ani, persoanele care suferă de cancer vor putea să beneficieze şi de tehnici terapeutice radiologice. Este practic calea cea mai scurtă către tumoare, fără să fie nevoie să se recurgă la chirurgia clasică.

Chirurgia clasică poate fi înlocuită în prezent cu tehnicile de ablaţie termică, utilizând laserul, microundele, crioterapia şi ultrasunetele focalizate.

Utilizate, în prezent, mai ales în intervenţii asupra rinichilor, ficatului şi prostatei, aceste tehnici ar putea fi folosite în viitor şi asupra altor organe din cavitatea abdominală, dar şi în cazul cancerului la sân.

Call Now Button