Home  /  Boli   /  Eficienţa antibioticelor poate fi influenţată chiar şi de către aditivii alimentari

Eficienţa antibioticelor poate fi influenţată chiar şi de către aditivii alimentari

În ultimii ani au apărut probleme din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte tratarea anumitor boli. Acest lucru se întâmplă deoarece antibioticele işi pierd treptat eficienţa din varii motive.

Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că eficienţa antibioticelor poate fi alterată prin combinarea lor cu alte antibiotice, medicamente sau chiar cu unii aditivi alimentari. Practic, în funcţie de specia bacteriei, unele combinaţii pot stopa capacităţile antibioticelor.

În cadrul unui studiu de amploare, specialiştii au determinat 3000 de combinaţii de medicamente ce pot trata trei tipuri diferite de boli provocate de bacterii. Conform rezultatelor, utilizarea excesivă sau utilizarea incorectă au dus la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice.

Cercetătorii au încercat să afle efectele combinaţiilor de antibiotice între ele, dar şi cu alte medicamente sau aditivi din alimente. În mare parte, combinaţiile între medicamente au stopat din efectele antibioticelor.

Aceştia au descoperit peste 500 de combinaţii de medicamente ce alterează efectele antibioticelor. O selecţie a asocierilor pozitive a fost testată în cazul bacteriilor rezistente la multiple medicamente, iar efectele antibioticelor au fost îmbunătăţite.

Spre exemplu, atunci când vanilina a fost asociată cu antibioticul spectinomicină, a ajutat medicamentul să pătrundă în interiorul celulelor bacteriene şi să le inhibe creşterea.

De asemenea, spectinomicina a fost dezvoltată în 1960 pentru tratarea gonoreei, însă, în prezent, este utilizată rareori din cauza rezistenţei dezvoltate de bacterii la medicament. În combinaţie cu vanilina ar putea fi din nou eficientă în tratamentele clinice. Ciudat este că vanilina a alterat efectele altor antibiotice într-un mod similar cu cel realizat de aspirină.

Call Now Button