Home  /  Boli   /  Cum ajută exerciţiile cardio la menţinerea sănătăţii

Cum ajută exerciţiile cardio la menţinerea sănătăţii

Cu toţii ştim că sportul ajută la menţinerea sănătăţii, însă puţini dintre noi îl practică regulat. Cercetătorii recomandă însă executarea de exerciţii cardio  cel puţin de două ori pe săptămână pentru a ne păstra arterele curate şi pentru a avea o circulaţie bună.

Fitnessul cardiovascular este fitnessul care implică inima, sângele şi vasele de sânge. Dintre toate tipurile de fitness, acesta este unul din cele care ajută o persoana să se simtă mai bine, să aibe o stare mai bună de sănătate şi să se bucure mai mult de viaţă.

Fitnessul cardiovascular contribuie la menţinerea sub control a greutăţii şi la obţinerea unei siluete de invidiat. Cei care aleg acest tip de activităţi fizice vor avea un muşchi al inimii mai puternic decât cei care nu practică exerciţii fizice.

Tipuri de fitness cardiovascular

Există diverse exerciţii fizice care pot menţine sănătatea inimii. Fiecare trebuie să aleagă activitatea care i se potriveşte cel mai bine. Printre acestea se numără:
– dans aerobic sau step
– tae bo
– atletism
– jogging
– alergări rapide
– canotaj
– ski
– înot
– curse de maşină (raliu)
– ciclism.

Fiecare trebuie să ia în considerare că unele activităţi pot fi mai eficiente decât altele în creşterea frecvenţei cardiace. Atunci când o persoană foloseşte două grupe musculare majore în cadrul unui sport (înot sau dans aerobic, de exemplu) creşte şansa ca activitatea inimii să fie mai intensă şi să fie menţinută un ritm adecvat al bătăilor inimii. Folosind doar un singur grup muscular major (cum este cazul mersului pe jos sau ciclismului) este mai dificil să se atingă o frecvenţă cardiacă optimă.

Beneficii

Viaţă mai lungă. Cu cât funcţiile inimii se desfăşoară la capacitate maximă, iar circulaţia sângelui este mai intensă, cresc şansele de a trăi o viaţă lungă şi sănătoasă. În plus, anumite boli cardiovasculare pot fi prevenite prin aceste tipuri de exerciţii, iar altele ameliorate. O dietă sănătoasă, lipsită de stres, alături de exerciţii fizice cardiovasculare reprezintă combinaţia ideală pentru o viaţă îndelungată.
Un corp frumos si mai multa încredere în sine. Fitnessul cardiovascular îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a oxida grăsimea corporală, iar corpul persoanei care va face activităţi fizice de acest gen va fi mai suplu şi mai puternic. Acest lucru va duce la creşterea încrederii în sine, amplificarea performanţei optime a organismului şi apariţia unei stare generale de bine.
Îmbunătăţirea frecventei cardiace. Cu cât o persoană include mai des fitnessul cardiovascular în activităţile de zi cu zi, cu atât inima va funcţiona mai eficient. Asfel inima va pompa mai mult sange la fiecare bătaie, spre deosebire de persoanele care nu practică activităţi fizice, la care susţinerea cardiacă a efortului implică creşterea frecvenţei cardiace (inima trebuie să bată mai repede pentru a trimite sângele oxigenat la periferie).
Creşterea rezistenţei. Pe măsură ce o persoană face mai multe exerciţii cardio va creşte capacitatea acesteia de a rezista la efort, fară sa apară oboseala.