Home  /  Boli   /  Cercetătorii români contribuie la identificarea şi tratarea mult mai precisă a cancerului

Cercetătorii români contribuie la identificarea şi tratarea mult mai precisă a cancerului

Deşi potrivit statisticilor europene, România nu este în topul clasamentului în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de cancer şi nici în ceea ce priveşte cazurile nou diagosticate, aproape 80.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare an şi dintre aceştia, majoritatea nu supravieţuiesc.

Datorită ultimilor tehnici de modificare genetică, cercetătorii au descoperit proteinele esenţiale pentru supravieţuirea şi proliferarea celulelor canceroase. Noua strategie de tratament se axează pe utilizarea unei combinaţii de medicamente care ar putea duce la controlarea unora dintre genele esenţiale.

Profesor în cadrul universităţii finlandeze Åbo Akademi, cercetătorul român Ion Petre, coordonatorul unui studiu în acest domeniu, a reuşit să combine prin metoda sa, controlabilitatea anumitor gene esenţiale ale cancerului cu medicamentele aprobate în prezent de către Food and Drug Administration din SUA.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorul, împreună cu echipa sa, au realizat un nou set de algoritmi pe care l-au implementat în cadrul unui program computerizat. Algortimii au fost aplicaţi analizelor cancerului la sân, a celui pancreatic şi ovarian.

Profesorul a creat, pentru fiecare tip în parte, o reţea de interacţiune şi a calculat modul în care ar putea fi combinate anumite medicamente pentru tratarea afecţiunilor. Astfel, profesorul şi echipa sa a descoperit că o parte din tratamentele propuse de program sunt deja utilizate pentru aceste tipuri de cancer, în timp ce altele nu sunt utilizate în cadrul terapiilor de tratare a cancerului.

Această descoperire ar putea duce la folosirea cât mai eficientă a medicamentelor pentru a combate cancerul, această boală care de cele mai multe ori este nemiloasă.

 

Call Now Button