Home  /  Boli   /  Cancerul gastric
a

Cancerul gastric

În zilele noastre cancerul gastric este o adevărată problemă, iar vârsta medie la care acesta se manifestă este de 70 de ani la bărbaţi şi 75 de ani la femei. Ca şi în cazul altor boli, bărbaţii sunt mult mai afectaţi de cancerul gastric, comparativ cu numărul femeilor.

Ca la orice boală apar în discuţie factorii de risc şi se pare că şi de această dată alimentaţia ocupă un loc central. Astfel, consumul excesiv de sare, consumul alimentelor conservate prin uscare sau fum, scăderea aportului zilnic de fibre vegetale sau seleniu reprezintă factori importanţi în patogenia acestei afecţiuni.

Cancerul gastric este o neoplazie care porneşte în mucoasa gastrică şi reprezintă una dintre cele mai frecvente localizări viscerale maligne, alături de neoplasmul bronhopulmonar.

Cauze

Specialiştii au stabilit că principala cauză a declanşării cancerului gastric este dieta bogată în sare, fumatul, dieta săracă în vitamine, seleniu şi fibre vegetale, alte intervenţii chirurgicale gastrice, obezitatea, expunerea la radiaţii, vârsta înaintată, infecţia cu virusul Epstein-Barr, factorii genetici dar şi sexul, unde cancerul gastric are o incidenţă mai mare în rândul bărbaţilor.

Simptome

Cele mai întâlnite simptome ale cancerului gastric sunt greţurile, vărsăturile, senzaţia de saţietate precoce, scăderea apetitutului pentru carne, scăderea în greutate, durerile epigastrice atipice. Pe măsură ce boala se agravează, la pacienţi pot apărea şi alte simptome de tipul edemelor, hemoragiei digestive superioare, hepatomegaliei sau adenopatiei. Anemia, performaţia sau extensia la colonul transvers cu fistulă gastro-colică sunt şi ele manifestări care apar ca urmare a evoluţiei bolii.

Diagnostic

Diagnosticarea cancerului gastric se face de catre medic, realizând o serie de studii de laborator, studii imagistice, cum este examenul radiologic, dar şi o serie de alte examinări medicale.

Endoscopia gastrică poate confirma diagnosticul pozitiv de cancer gastric. Aceasta se realizează pe baza unor endoscoape suple şi a unor coloranţi. Examenul citologic sau echoendoscopia reprezintă alte modalităţi de diagnosticare a cancerului gastric.

Tratament

Intervenţia chirurgicală este una din metodele folosite. Aceasta poate fi radială, adică se îndepărtează complet ţesutul neoplazic. O alta metoda este care se limitează la cancerul gastric.

Chimioterapia reprezinta o alta metoda care presupune asocieri medicamentoase administrate preoperator, intraoperator sau postoperator.

Dacă boala este detectată precoce, adică în stadiul I, rata de supravieţuirea poate fi de peste 90%. Diagnosticarea târzie a bolii asigură o supravieţuire de aproximativ  50%.

Call Now Button