Home  /  Boli   /  Bolile care se agravează vara

Bolile care se agravează vara

Deşi în general anotimpul rece este un motiv de îngrijorare pentru cei mai mulţi bolnavi, mai ales pentru cei ce sufera de boli cronice, există multe afecţiuni ale căror riscuri cresc pe timp de vară, atunci cand caldura şi lipsa de hidratare işi spun cuvântul.

Vă vom prezenta mai jos câteva boli care daca nu ai grijă se intensifică pe timp de vară:

Problema persoanelor ce suferă de diabet

În perioada de vară diabeticii trebuie să acorde o grijă deosebită aportului de lichide din organism, să aibă grijă la alimentaţie şi la valorile glicemiei. Cei ce suferă de diabet se pot confrunta de asemenea cu o adaptare mult mai dificilă la creşterea temperaturilor, deoarece afectarea nervoasă, specifică acestei boli, poate să se extindă şi la nivelul glandelor sudoripare, care nu mai funcţionează optim. Se recomandă evitarea temperaturilor excesive şi a exerciţiilor fizice solicitante.

Atenţie mare persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare

O altă problemă pe care caldura o poate crea este dilatarea vaselor de sânge, care duce la scăderea tensiunii şi la creşterea frecvenţei bătăilor inimii. Fenomenul este important pentru  termoreglarea organismului, însă pentru cei ce au probleme cardiace rezultatul este o solicitare crescută a unor organe deja slăbite, crescand astfel riscul infarctului miocardic, precum şi cel al accidentelor vasculare. De asemenea, o parte dintre medicamentele utilizate pentru tratament au la rândul lor efecte secundare mai periculoase atunci când vremea este deosebit de caldă, aşa că este recomandat să întrebaţi medicul care sunt riscurile la care vă expuneţi. Recomandarile specialistilor sunt sa evitaţi expunerea prelungită la soare, sa consumaţi suficiente lichide şi sa va adaptaţi  îmbrăcămintea pentru a uşura reglarea termică a corpului.

Afecţiunile dermatologice

Soarele poate produce probleme mari la nivelul pielii dacă nu sunt respectate recomandările medicilor. Pe langă arsurile care cresc riscul de cancer de piele, razele puternice ale soarelui contribuie la agravarea mai multor tipuri de afecţiuni dermatologice. Printre acestea se numără cuperoza, în cazul căreia apar mai multe varicozităţi, herpesul, care tinde să se reactiveze în această perioadă, vitiligo-ul, dar şi mult mai întâlnita acnee. În cazul acesteia soarele pare să atenueze gravitatea leziunilor, însă de fapt nu face decât să usuce stratul superficial al pielii, pe care îl şi îngroaşă, ceea ce duce apoi la astuparea porilor, acumularea de sebum şi la o acnee mai severă.

Aveţi grijă cu alergiile

Persoanele care se ştiu alergice, trebuie sa fie atente, deoarece pot avea senzaţii de disconfort în perioada de vară, mai ales în cazul bolnavilor care sunt alergici la polen, iar înţepăturile insectelor pot la rândul lor să cauzeze diferite reacţii alergice, care pot fi tratate cu creme sau cu medicamente administrate sistemic.  Ca şi regulă, din trusa de concediu a celor ce ştiu că suferă de alergii nu ar trebui să lipsească antihistaminicele.

Indiferent dacă suferiţi sau nu de una dintre afecţiunile de mai sus, nu uitaţi de principalele recomandări menite să vă protejeze sănătatea în timpul verii: consumaţi între 2-4 litri de lichide pe zi, folosiţi creme de protecţie solară, evitaţi expunerea excesivă la soare şi temperaturi ridicate şi aveţi grijă să vă răcoriţi organismul, fie prin duşuri, ventilaţie sau o îmbrăcăminte lejeră.

Call Now Button