Home  /  Boli   /  Boala Alzheimer, o adevărată ameninţare pentru bătrâni

Boala Alzheimer, o adevărată ameninţare pentru bătrâni

Boala Alzheimer este cea mai comună forma de demenţă la vârstnici, fiind caracterizată prin tulburări de memorie, de vorbire şi de comportament.

Obiceiurile alimentare nesănătoase şi sedentarismul fac ca tot mai mulţi romani să sufere de boli cronice. Deşi nu există un tratament care să poată vindeca boala Alzheimer, diagnosticarea precoce şi începerea urgentă a tratamentului sunt extrem de importante pentru evoluţia ulterioară a bolnavului.

Pierderea memoriei, tulburările de vorbire, imposibilitatea de a recunoaşte obiecte uzuale, agitaţia şi agresivitatea verbala sunt numai cateva din simptomele Alzheimer. Din pacate, în cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus în faze medii şi grave ale bolii, cand este mai greu de tratat.

În afară de diagnosticarea târzie, bolnavii de Alzheimer mai au de suferit şi de pe urma lipsei unităţilor de îngrijire.

Demenţa este recunoscută ca handicap, dar nu şi ca boală de sănătate publică. Viaţa unei familii în care există un bolnav de Alzheimer se schimba radical, deoarece el trebuie supravegheat în permanenţă.

În ceea ce priveşte tratamentul Alzheimer, cea mai nouă terapie este cea sub formă de plasture, care se aplică o dată pe zi, pe spate, pe torace sau pe braţe. Substantţa activa – rivastigmina – se absoarbe treptat prin piele.

Cu toate că nu există un studiu epidemiologic recent în ceea ce priveste prevalenţa Alzheimer, oficial în ţara noastră sunt cca 30.000 de persoane cu acest diagnostic. Specialiştii estimeaza însă că de zece ori mai mulţi români au această formă de demenţă.