Home  /  Boli   /  Artroscopia de şold – o procedură chirurgicală minim invazivă
a

Artroscopia de şold – o procedură chirurgicală minim invazivă

Artroscopia este o procedura chirurgicală care oferă medicilor o vedere clară a interiorului unei articulaţii. Acest lucru îi ajută la diagnosticarea şi tratarea problemele articulare.

În timpul artroscopiei de şold, chirurgul introduce un aparat mic de fotografiat, numit artroscop, în articulaţia şoldului. Camera afişează imagini pe un monitor de înaltă definiţie, şi chirurgul foloseşte aceste imagini pentru a ghida / manipula instrumente chirurgicale miniaturale.
Artroscopia de şold se foloseşte de mai mulţi ani, dar nu este la fel de comună ca cea de genunchi sau de umăr.

La nivelul soldului se articuleaza capul femural cu acetabulul, aceasta articulatie este acoperita de cartilaj si inconjurata de muschi, labrum, ligamente si capsula.

Artroscopia de sold se recomanda atunci cand apar blocaje, umflaturi, dureri persistente sau bolidegenerative care nu pot fi vindecate prin tratament conservativ.

Se mai realizeaza si in caz de: osteofite sau ciocuri de os la nivelul acetabului; leziune de labrum, inflamatia sinovitei, indepartarea de corp liber intra articular, infectie intra-articulara, coxartroza.

Artroscopia soldului se practica folosind anestezia de tip rahidian, pacientul fiind pozitionat pe partea dorsala se aplica o tractiune la nivelul soldului, folosind un sistem special pentru a crea spatiul suficient pentru a explora articulatia. Se fac 2-3 incizii mici si folosind intrumente speciale se pot rezolva diferite probleme ale soldului. Interventia dureaza intre 60-90 de minute.

In ceea ce priveste recuperarea aceasta difera in functie de afectiunea tratata si dureaza intre 2 si 12 saptamani, primele cateva zile este posibil sa fie nevoie sa folositi carje. Practic, rezultatul final al unei interventii se vede la 6-12 luni post operator, respectand programul de recuperare cu fizioterapie si kinetoterapie.

Call Now Button