Home  /  Boli   /  Anemia şi durerile de spate pot prevesti o formă extrem de agresivă de cancer

Anemia şi durerile de spate pot prevesti o formă extrem de agresivă de cancer

Una dintre cele mai rare forme de cancer este mielomul multiplu, un tip agresiv de cancer al sângelui, care afectează măduva osoasă. În cele mai multe cazuri, se manifestă prin dureri puternice de spate, fracturi şi infecţii repetate, anemie, insuficienţă renală. Pe lângă toate acestea, pacienţii cu melanom multiplu riscă să sufere şi de depresie sau anxietate din cauza faptului că sunt conştienţi că această boală este aproape imposibil de vindecat, fiind considerată incurabilă.

Statisticile susţin că în fiecare an, în Europa, sunt diagnosticaţi cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienti şi sunt raportate 24.000 de decese. Aproximativ 37% dintre persoanele diagnosticate au mai puţin de 65 de ani.  În ţara noastră sunt înregistrate aproximativ 700 de cazuri noi pe an şi din păcate sunt din ce în ce mai multe persoane tinere diagnosticate. Cei mai tineri pacienţi cu mielom multiplu din ţara noastră au numai 28 de ani.

Pentru pacienţii din România problema este mai delicată, datorită faptului că există un singur medicament compensat pentru tratamentul mielomului multiplu, inhibitorul de proteazom de generaţia I. Acest tratament se administrează indiferent de stadiul sau forma bolii.

Din acest punct de vedere România stă extrem de prost, deoarece în celelalte ţări ale Uniunii Europene sunt cinci-şase medicamente adresate mielomului multiplu, dintre care unele au deja echivalente generice. Există tratamente pentru mielom multiplu aflate pe piaţă de peste zece ani. Din păcate la noi, nu sunt disponibile nici medicamentele noi şi nici cele generice.

Aceste tratamente noi, inovatoare, cresc calitatea şi speranţa de viaţă a pacienţilor într-un mod semnificativ. Spre exemplu, dacă în urmă cu aproximativ 15 ani supravieţuirea bolnavilor cu mielom multiplu era, în medie, de numai trei ani de zile, acum a ajuns pe la şase-opt ani, ceea ce reprezintă un progres considerabil.

Call Now Button