Home  /  Boli   /  Alcoolul şi tutunul favorizează apariţia cancerului de esofag

Alcoolul şi tutunul favorizează apariţia cancerului de esofag

 

Cancerul esofagian este o boală în care celule maligne se formează în ţesutul esofagian. Esofagul este conductul muscular care transportă alimentele şi lichidele dinspre cavitatea bucală spre stomac.

Acest tip de cancer este de aproape trei ori mai frecvent la bărbaţi, în special la cei fumători, fiind cel mai des intalnit după vârsta de 60 de ani. Cancerul esofagian are o rată mare de mortalitate deoarece, în cele mai multe cazuri, este descoperit în stadiu avansat. Dacă tumoarea este operată în stadiu incipient, supravieţuirea la cinci ani este de 25%.

Acest tip de cancer este din pacate foarte răspândit, fiind în topul celor mai comune cauze de deces, reprezentând şase la sută din totalitatea neoplasmelor gastrointestinale. Această boală are o evoluţie rapidă, iar prognosticul este adesea nefavorabil, mai ales din cauza prezentării târzii la medic. Cancerul esofagian este curabil în stadiile iniţiale, dar de obicei majoritatea persoanelor bolnave se prezintă la medic în stadiile avansate, atrage atenţia specialistii. Există mai multe tipuri de cancer esofagian, cele mai frecvente fiind carcinomul scuamos (localizat la nivelul celulelor care „căptuşesc” esofagul) şi adenocarcinomul (se formează în ţesutul implicat în producerea mucusului necesar înghiţirii). În ultimele decenii s-a observat o creştere a incidenţei acestei boli, mai ales a adenocarcinomului.

După cum o spune şi titlul acestui articol fumatul şi consumul de alcool sunt doi dintre factorii cel mai adesea implicaţi în apariţia cancerului de esofag. Aceste doua vicii sunt responsabile de aproximativ 90 la sută din cazurile de cancer esofagian. Efectele negative ale ţigărilor sunt date de unele substanţe dovedit cancerigene, precum nitrosaminele rezultate din combustia tutunului. Alcoolul şi tutunul sunt asociaţi cel mai frecvent cu carcinomul scuamos. În cazul adenocarcinomului, sunt implicaţi factori precum esofagul Barrett (modificarea celulelor mucoasei esofagului, favorizată de expunerea la acidul din stomac), obezitatea şi refluxul gastroesofagian. De asemenea, şi consumul frecvent de lichide fierbinţi, carenţa de vitamine şi de proteine, excesul de sare şi de calciu pot favoriza apariţia bolii. La rândul lor, infecţiile cu papilomavirusuri umane pot produce modificări cu risc crescut de cancer esofagian.

Call Now Button