Home  /  Boli   /  Împreună luptăm împotriva cancerului de prostată
cancer prostată

Împreună luptăm împotriva cancerului de prostată

Cancerul de prostată

  • Este printre cele mai frecvente afecțiuni oncologice diagnosticate la bărbați. În Europa, un bărbat din 10 este predispus să dezvolte cancer de prostată.
  • Cancerul de prostată are o evoluție lentă și afectează preponderent bărbații vârstnici. Nu există semne de avertizare ale cancerului de prostată precoce. Puteți avea boala de ani de zile și să nu știți. De aceea, screening-urile regulate sunt importante.
  • Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de prostată depistat precoce este de 99%.  Rata de supraviețuire medie la 10 ani este de 98%, iar rata de supraviețuire relativă la 15 ani este de 96%.

Simptomele

Simptomele ce pot apărea în stadiile avansate sunt: polakiurie (urinări frecvente), dureri la urinare (disurie), retenție urinară, hematuria.

Cancerul de prostată se dezvoltă lent, simptomele apar relativ tardiv și  pot fi confundate ușor cu cele ale altor afecțiuni urinare.

Timpul este un factor preţios şi detectarea procesului neoplazic într-o fazǎ cât mai precoce are cele mai bune şanse de tratament.

Screeningul neoplasmului de prostată

Presupune pentru bărbații peste 50 de ani consult urologic anual, examen clinic (tuseu rectal), examinarea ecografică a aparatului urinar si analize: dozarea PSA (antigenul specific prostatic), Free PSA, sumar de urină.

Diagnosticul 

Se stabilește în urma anamnezei, a examenului clinic, a investigațiilor paraclinice și imagistice (computer tomograf, IRM, scintigrafie osoasa) necesare pentru stadializarea completă.

Diagnosticul de cancer de prostată este confirmat prin biopsie din prostată. Punctia prostatică de fuziune (fusion biopsy) este standardul pentru diagnosticul cancerului de prostată și se realizează la Elytis Hospital de către medicii urologi.  Biopsia de fuziune este o tehnică ce se efectuează prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică, crescând semnificativ acuratețea și precizia puncțiilor în cazul tumorilor prostatice de mici dimensiuni, cu un diagnostic rapid, evitând astfel cazurile de repuncționare.

Tratamentul

Tratamentul pentru cancerul de prostată este în funcție de gradul de dezvoltare al tumorii, de răspândire, de starea generală de sănătate a pacientului și de potențialele beneficii sau efecte secundare ale tratamentului. Pacienții beneficiază de terapie personalizată și fiecare caz medical este analizat individual.

În prezent exista terapii chirurgicale (prostatectomie radicală trans-abdominala, laparoscopică sau asistata robotic) si non-chirurgicale (radioterapie, brahiterapie, chimioterapie, hormonoterapie, terapie prin ultrasunete-HIFU, crioterapie, etc).

În cazul cancerului de prostată, radioterapia se folosește fie cu intenție curativă, pentru a trata tumora, fie cu intenție paliativă, dacă tumora este foarte extinsă la organele din jur sau în organe la distanță, cum ar fi oasele.

 

Radioterapia extracorporeala

Poate fi utilizata atât la pacienții care prezintă tumori neinvazive, cât și la cei cu metastaze osoase secundare pentru ameliorarea durerilor. În cazul iradierii paliative scopul urmărit nu este vindecarea, ci ameliorarea unor simptome ca durerea sau micțiunea dificilă. Iradierea se administrează în fracțiuni zilnice, 5 zile pe săptămână, timp de 7-8 săptămâni în cazul iradierii curative, câteva zile – săptămâni în cea paliativă.

Cu ajutorul tehnicilor moderne de radioterapie IMRT și VMAT (cea mai avansată tehnica IMRT), iradierea organele sănătoase din jur pot fi evitată și cu o mai mare precizie, durata ședintelor limitându-se la 8 minute (IMRT) sau 2-3 minute (VMAT), toxicitatea este mult redusă față de tehnicile convenționale de radioterapie, iar dozele administrate pot fi mărite pentru o mai mare eficiență. Durata întregului tratament este variabilă în funcție de stadiul bolii și de starea generală a pacientului. Pentru mai multe detalii va stă la dispoziție echipa de Radiopterapie Elytis.

Tratamentul oncologic

Constă în hormonoterapie, chimioterapie sau imunoterapie. Terapia hormonală este un tratament care inhibă producția de hormon masculin (testosteron) și este adesea utilizată pentru a trata cancerul de prostata avansat, pentru a micșora tumora malignă și a încetini creșterea acesteia. Chimioterapia poate fi o opțiune de tratament pentru tratarea cancerului de prostată care s-a răspândit în alte zone ale corpului. Chimioterapia poate fi o opțiune pentru cancerele care nu răspund la terapia hormonală.

La Elytis Hospital, pacienții cu cancer de prostată beneficiază de servicii medicale complete și performante de diagnostic și tratament , cu rezultate  pe termen lung și păstrarea unei bune calități a vieții.

Împreună suntem alături de tine în lupta împotriva cancerului de prostată.

 

Referințe:

www.cancer.gov

www.cancer.org

Autor: Dr. Ionela Miron AMARGHIOALEI

Call Now Button