Home  /  Boli   /  Află când ar trebui să te îngrijoreze secreţiile vaginale

Află când ar trebui să te îngrijoreze secreţiile vaginale

Secreţiile vaginale sunt perfect normale şi chiar importante pentru menţinerea funcţiei reproductive feminine deoarece aceste fluide transportă celule moarte şi bacterii, păstrând astfel vaginul curat şi prevenind apariţia infecţiilor. Acestea pot deveni, insa, o problemă în anumite condiţii.

Medicii specialişti în obstetrică-ginecologie susţin că, atunci când are loc o schimbare de cantitate, culoare sau miros a secreţiilor, este clar ca a apărut o problemă ce ar trebui investigată de o persoană avizată. Apariţia acestor probleme este însoţită de cele mai multe ori şi de alte simptome, cum ar fi mâncărimi, usturimi sau dureri în timpul actului sexual.

Există şi cazuri când secreţiile sunt diferite faţă de obicei, dar acest lucru este normal, iar asta se poate întâmpla atunci când femeia este însărcinată, uneori posibil când alăptează din pricina transformărilor hormonale prin care trece organismul sau în perioadele de stres intens.

Sunt şi secreţii vaginale care ascund o problemă şi acestea trebuie să te trimită direct la medicul specialist.

Iată câteva cazuri în care secreţiile vaginale nu trebuie neglijate:

Secreţiile care conţin sânge

În mod normal, orice tip de sângerare în afara perioadelor de menstruaţie ar trebui să ridice semne de întrebare şi ar trebui investigate la medicul ginecolog. Ele pot ascunde cauze multiple, pentru care medicul va institui tratamentul adecvat.

Secreţii de culoare gri deschis

După cum aminteam şi mai sus, schimbarea culorii secreţiilor indică de cele mai multe ori o infecţie. În acest caz trebuie, de asemenea, consultat un medic specialist şi trebuie sî aveţi o grijî deosebitî în ceea ce priveşte igiena personală.

Scurgerile galben-verzui sau maro deschis

Acest tip de scurgeri, dacă sunt însoţite de dureri sau usturimi la urinare, trimit spre o infecţie cu Trichomonas. Desigur, diagnosticul cert nu se poate pune decât în cabinetul medicului. Metoda de diagnostic este prelevarea de secreţie din cervix, pentru analiza acesteia şi pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau, iar tratamentul se prescrie în funcţie de natura infecţiei descoperite.

Pentru a evita aceste infecţii, deloc plăcute, trebuie să aveţi o igienă riguroasă, să nu întreţineţi relaţii sexuale neprotejate, mai ales dacă este vorba despre parteneri multipli, şi să nu folosiţi geluri de duş parfumate pentru spălăturile interne, întrucât acestea fac mai mult rău decât bine, pentru că mai degrabă distrug flora bacteriană decât să dezinfecteze.

 

Call Now Button