Home  /  Boli   /  Dismorfofobia peniană sau sindromul penisului scurt

Dismorfofobia peniană sau sindromul penisului scurt

Un studiu publicat în urmă cu opt ani de zile într-o faimoasă revistă de urologie din Europa a demonstrat că peste 85% dintre femei sunt mulţumite de mărimea penisului partenerilor, în timp ce 45% dintre bărbaţi consideră că dimensiunile acestuia sunt complet nesatisfăcătoare. O altă concluzie a studiului a fost că, în fapt, procentul bărbaţilor cu penis cu dimensiuni sub normal este destul de scăzut.

Specialiştii în domeniu consideră că dismorfofobia peniană reprezintă mai mult o problemă la nivel psihic decât somatic, însă devine frustrant pentru pacient datorită anxietăţii pe care o poate induce ideea că penisul este prea mic.

Această situaţie în care bărbatul nu este mulţumit de dimensiunea penisului, este complet diferită de cea în care există obiectiv un penis cu dimensiuni sub normal. Situaţia este cunoscută sub numele de micropenie şi este o malformaţie congenitală care se poate totuşi trata, dar doar în copilărie.
Specialiştii insistă asupra impactului pe care un astfel de sindrom îl are asupra calităţii vieţii pacientului şi subliniază importanţa tratării bărbaţilor care acuză acest lucru. O astfel de concepţie poate fi o sursă permanentă de stres, depresie, anxietate si chiar jenă, iar ajutorul acordat acestor pacienţi trebuie să fie în principal psihologic.

Studiile clinice realizate până în prezent, în scopul de a stabili dimensiunile medii ale unui penis adult, consideră că un penis normal are în erecţie între 14 şi 16 cm în lungine, în timp ce un penis cu adevărat mic, are sub 7 cm în erecţie. Tot studiile ne spun că numărul bărbaţilor cu micropenie este, destul de mic. Cu toate acestea, peste 50% dintre ei declară că işi doresc un penis mai mare, de aici pleacă şi abundenţa de metode şi tratamente care, teoretic, vor ajuta bărbaţii să ajungă la dimensiunile dorite. Foarte puţine, însă, au şi o oarecare eficienţă şi se pot utiliza pentru alungirea unui penis flasc. Specialiştii sunt însă foarte rezervaţi în ceea ce priveşte durabilitatea, siguranţa acestor metode şi rezultatele şi sfătuiesc bărbaţii amatori, să fie atenţi dacă vor să urmeze acele sfaturi.

Deşi mult mai credibile şi perfect autorizate, rezultatele promise de chirurgia plastică nu sunt foarte sigure, aceasta rezolvând în special cazurile caracterizate prin flaciditate exagerată sau deformări marcate, fie malformative, fie cicatriciale. În plus, aceste metode pot avea complicaţii grave.
Este important de subliniat că bărbaţii suferind de această problemă trebuie luaţi în serios de către medicul la care apelează, trebuie ascultaţi şi îndrumaţi spre un psiholog sau psihoterapeut înainte de oricare alt specialist. O astfel de idee poate să afecteze foarte serios viaţa socială, profesională, relaţia de cuplu şi activitatea sexuală a pacientului.