Home  /  Boli   /  Află care este legătura dintre migrene şi bolile de inimă

Află care este legătura dintre migrene şi bolile de inimă

Potrivit medicilor, migrena este o suferinţă cronică, caracterizată prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Dacă unele persoane se confruntă cu una-două episoade de durere de cap pe an, altele au dureri de cap de mai multe ori pe lună, poate chiar zilnic. Deseori acestea sunt însoţite de stare de greaţă, vomă, sensibilitate la lumină şi zgomot.

Conform ultimilor studii migrenele au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord şi cu posibile accidente vasculare cerebrale, mai ales în ceea ce le priveşte pe femei. Astfel, doctorii au început să fie conştienţi că există o legătură între migrene şi bolile cardiovasculare, iar femeile care se confuntă cu migrene ar trebui să facă un control pentru a evalua riscurile.

Oamenii de ştiinţă au analizat informaţii despre mai mult de 116 mii de femei din Statele Unite ale Americii. La începutul studiului acestea aveau vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani, nu sufereau de boli de inimă. Starea de sănătate a femeilor a fost monitorizată în intervalul 1989 -2011. La începutul studiului, 15% dintre acestea se confruntau cu migrene. În cei 20 de ani care au urmat, mai mult de 1.300 de femei au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord, iar 223 dintre ele au decedat din cauza uneia dintre aceste afecţiuni.

Comparativ cu femeile care nu aveau migrene, cele care se confruntau cu această afecţiune aveau un risc cu 50% mai mare de a suferi un atac cerebral vascular, un atac de cord, angina pectorală şi chiar o operaţie pe cord deschis. Mai exact, femeile care sufereau de migrene prezentau un risc cu 39% mai mare de a suferi un atac vascular cerebral, un risc cu 62% mai mare de a suferi un atac de cord şi un risc cu 73% mai mare de a suferi o operaţie de inimă. Aceste corelaţii s-au păstrat şi după ce au fost luaţi în calcul şi alţi factori precum fumatul, hipertensiunea arterială, vârsta şi folosirea anticoncepţionalelor.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că studiul nu poate dovedi că migrenele cauzează cu siguranţă astfel de afecţiuni, ci doar le creşte considerabil riscul.