Consumul excesiv de carne roşie poate duce la apariţia unei boli greu de tratat
Din păcate carnea este preferată de majoritatea oamenilor în detrimentul altor alimente care sunt mult mai sănătoase decât aceasta. Acest obicei poate să atragă după sine probleme serioase de sănătate.
Spre exemplu, medicii atrag atenţia că excesul de carne roşie poate da la anumite persoane o boală greu de tratat: guta. Numită şi boala cavalerilor, guta este o afecţiune metabolică asociată cu excesul de carne roşie şi în special cea de vânat.
Specialiştii susţin că excesul de purine şi pirimidine rezultate prin metabolismul carnii la anumiţi oameni cu anumite defecte genetice determină depozite de acid uric care se pun şi intră ca nisipul în balamale şi te dor încheieturile (în special cele de la nivelul picioarelor), iar în timp rinichiul are şi el de suferit.
Această boală, odată descoperită, trebuie tratată imediat, iar tratamentul prescris de medicul specialist este unul antiinflamator. După ce durerea dispare, trebuie urmat un tratament uricusuric, care elimina acidul uric din organism.
Crizele de gută pot să apară o dată la caţiva ani sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de stadiul bolii, dar şi de alimentaţia pacientului.
În ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie evitate mâncărurile care au posibilitatea, prin metabolism, să scoată ca produs de eliminare acid uric: carnea provenită de la animale tinere, organele de animale tinere, sau carnea de vânat.
De asemenea, în alimentaţia persoanelor care suferă de gută sunt indicate proteinele de origine vegetală, iar alcoolul şi produsele care conţin cacao trebuie consumate cu atenţie.