Află cum au reuşit banalele sprâncene să contribuie la evoluţia speciei umane
Cu siguranţă nu v-aţi gândit niciodată că banalele sprancene au jucat un rol crucial în supravieţuirea omului. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea York a ajuns la concluzia că sprâncenele foarte mobile au fost folosite pentru a exprima un spectru larg de emoţii subtile.
Datorită emoţiilor mai nuanţate, oamenii au fost capabili să creeze legături sociale mai strânse decât cele ale rudelor apropiate – speciile rivale din punct de vedere ecologic precum Homo neanderthalensis.
Cooperarea mai strânsă între oameni a ajutat la stabilirea unei societăţi mai sedentare şi mai rezistente la imprevizibilitatea climei, ceea ce a permis lui Homo sapiens preistoric să colonizeze o mare parte din planetă.
Autorii studiului susţin că oamenii moderni reprezintă ultimul hominid în viaţă. În timp ce speciile înrudite dispăreau, noi colonizam planeta şi supravieţuiam în condiţii extreme. Acest lucru a avut de-a face cu capacitatea noastră de a crea legături sociale complexe.
Practic, mişcările din sprâncene ne-au permis să exprimăm emoţii complexe, dar şi să percepem emoţiile altora. Sprâncenele sunt o parte lipsă a puzzle-ului care ilustrează modul în care oamenii moderni au putut să se descurce mult mai bine decât hominizii acum dispăruţi.