Home  /  Boli   /  Jocurile video violente pot afecta empatia

Jocurile video violente pot afecta empatia

Foarte mulţi copii şi adolescenţi preferă să-şi petreacă timpul liber în faţa calculatorului, practicând felurite jocuri video.  Problema este că unele dintre aceste jocuri, mai precis cele violente, au un efect de lungă durată asupra empatiei, spun specialiştii.

Studiile precedente au asociat jocurile video cu lipsa empatiei, dar acestea au examinat în principal efectele pe termen scurt. Cercetătorii afirmă că impactul violenţei asupra proceselor emoţionale poate fi mai degrabă acut şi de scurtă durată.

Specialiştii au realizat un nou studiu la care au participat 30 de persoane, dintre care 15 sunt jucători constanţi de jocuri violente precum Counter Strike sau Call of Duty, iar 15 persoane care nu au această activitate.

Aceştia au fost rugaţi să nu joace nimic cu trei ore înaintea participării la studiu pentru a nu exista efecte pe termen scurt. Creierele celor 30 de participanţi au fost scanate cu RMN în timp ce li se arătau imagini destinate obţinerii răspunsurilor emoţionale.

Interesant este că, în acest studiu, cercetătorii nu au depistat diferenţe la nivelul răspunsurilor cerebrale între cele două categorii. Studiul a fost însă limitat de câţiva factori, precum numarul mic de participanţi şi ignorarea altor surse de violenţă media, precum filmele sau conţinutul de pe internet.

 

Call Now Button